Devlet bir insan değildir. Bir parti, bir cenah, bir dernek, bir tarikat hiç değildir. Devletin başkanı, bakanları, savcıları, hâkimleri, belediye başkanları, öğretmenleri vardır ancak “Ahmet öğretmeni, Mehmet hâkimi” yoktur. İsimler gelip geçici, makamlar kalıcıdır. Esas olan devletin sistemidir. Velhâsıl devlet de zaten bir sistemdir. Bu sistemin en büyük özelliği de devamlılığının esas olmasıdır.

Bu esas itibarıyla Trabzon Büyükşehir Belediyesi 11 Ekim 2017 tarihinde “Trabzon’un Fethi ve Fethin Tarihi” konulu bir panel düzenleyerek tarihçileri konuşturdu. Panele katılan tarihçiler Prof. Dr. Kenan İnan, Prof. Dr. Feridun Emecen, Yrd. Doç. Dr. Hanefi Bostan ittifakla Trabzon’un fetih tarihinin 26 Ekim olmadığını ve olmamasının dayanaklarını; gerçek tarihin 15 Ağustos olduğunu ve delillerini tek tek ele aldı, ilmî açıdan açıkladı.

O tarihten sonra panelin sonucu devletin ilgili kurumlarına gönderildi ve hâlâ anlam veremediğimiz bir şekilde yanlış tarih, son olarak geçtiğimiz yıl 26 Ekim’de kutlandı. 2019’un ağustos ayında gerçek tarihin fetih için kutlanacağı kararlaştırıldı ve kutlama komitesinin temsilcilerine gönderildi.

Tarih: 15 Ağustos 2019
Ortada ne bir kutlama var ne kutlama daveti ne de bir bilgi. Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve yetkili organları engin tarihî bilgileriyle 15 Ağustos tarihinin de yanlış olduğunu savunuyorlarsa bunu çıkıp kamuoyuyla paylaşmalıdır. 15 Ağustos’a bir itirazları yoksa neden kutlama yapılmadığını açıklamalıdır. Böylesi önemli meselelerin bu kadar önemsizleştirilmesi normal midir? Olmaması gerek.

Devlette devamlılık esastır ancak biz bu devamlılığı maalesef Türkiye’de göremiyoruz. Her gelen yeni bir düzen kuruyor. İşte bu nedenle hep aynı yerde sayıp duruyoruz. İşte bu nedenle iki ileri, bir geri gidiyoruz.

Millî kültürümüzü, muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkaracağımız nice günler dileğiyle Trabzon’un fethinin 558. yıl dönümü kutlu olsun. Ağustos ayını zaferler ayı yapan şanlı ecdadımıza minnet ve şükranlarımızla...

Saygılarımla...