Beni Türk doktorlarına emanet etim.
Mustafa Kemal ATATÜRK.

Evet, Ulu Önder böyle sesleniyordu. Ancak ülkemizde sağlık devlet elinden çıkmış özel sektörün tekeline geçmiş durumda. Vatandaşlar sağlık sorunlarını çözmek için mantar gibi çoğalan özel hastanelere yönlendirilmeye çalışılmaktadır. Oysa sosyal devlet anlayışında devletin vatandaşların temel sorunu olan başta sağlık sorununa ticari gözle bakması asla kabul edilemez. Elbette özel hastaneler ticari amaçla kurumuş olsalar bile Cumhuriyet ilkelerinde kabul görmez.

Durum böyle iken, devletin yönetimindeki hastanelerin çalışmaları acaba nasıl? Doğal olarak hasta tedavileri ile devletin kasasından alacakları pay söz konusu olunca kişilerin sağlığı da ranta teslim olacaklardır. Bölgemizin en büyük ve çok önemli hastanesi olan Ahi Evren Hastanesi hasta şikâyetleri ile hasta kabul ediyorsa büyük Önder’in sözleri bizi çok düşündürür.

Bazı hastalar ve onların yakınlarının korkunç ifadeleri karşısında adeta şok olduk. Söz konusu hastane hastalara meta gözüyle baktığını ifade ediyorlar. Senelerce artan sorunlar nedeniyle hastalar veya hasta yakınları ilgili yerlere resmi olarak şikâyetlerini yaptıkları halde sorunların çözülemediğinden yakınmaktadırlar. Bu nedenle hekimlerin huzursuz ortamda çalışamayacağı için ayrılmayı da düşündüklerini dile getirmektedirler.

Şimdi soruyoruz; hasta ve hasta yakınlarının ifadeleri doğru ise yetkililer tarafından neden sorun çözülmedi? İnsan sağlığını yakından ilgilendiren bir kalp merkezinden rahatsız olan gerek doktorlar gerekse hastaların motivasyonunun bozulmasına neden müsaade ediliyor? Bizler hastanemizin prensiplerine katkı sağlayamazsınız diyerek özel hastanelerden ayrılmasını sağlayan özel hastaneleri biliyoruz. Yoksa devlet hastanelerinde böyle bir düşünce mi hâkim?

Hasta şikâyetlerinin son bulması için, yetkililerin acilen çözüm bulmaları şarttır. Adı geçen hastanede yatıp tedavi olan tüm hastalar bulunarak dinlenmelidir. Hekimlerimiz de kendilerinde üstün cesaret örneği göstererek, Ulu Önder’in sözlerine acaba diye yanıt vermeyelim.