Adab-ı muaşeret görgü kuralları demektir. Bu kurallar toplumdaki gelişmişlik seviyesinin bir yansıması sayılabilir. Bu kurallar toplumdan topluma, kültürden kültüre, yöreden yöreye değişiklikler gösterir. Görgü kuralları insanın bencil ve kaba davranışlarından uzaklaşarak başkalarına karşı davranışlarını düzene koymasıdır. Bir arada uyum icinde yaşama becerisi kazanma da diyebiliriz.

Görgü kuralları adı üzerinde görerek öğrenilen kurallardır. Ailede, okulda, toplum içinde görülerek öğrenilir. Modernleşme sürecindeki toplumlarda teknolojinin gelişmesiyle beraber madde ve eşyaya bağımlı hale gelen nesiller gittikçe yalnızlaştıkları için bu kuralları görmez hale gelmişlerdir. İşte bu da insan ilişkilerinin zayıflaması ve kültür yozlaşmasına yol açmaktadır.

Bu bağlamda bu kuralları eğitim sistemi içerisinde verme düşüncesi önem kazanmaktadır. Aynı zamanda eğitim üzerinde birinci derecede etkili olduğunu düşündüğüm televizyon programlarında da bu kurallar işlenmelidir. Çünkü görsel medya eğitimde birinci sırayı almaktadır.

Artık yeni nesil gerek evde gerekse sokakta teknolojik aletlerden kafasını kaldırıp bu kuralları görmeye vakit ayıramadığı için bu kuralların görsel medya ve okullarda ders olarak okutulmak suretiyle kazandırılabileceği kanısındayım.

Neden mi böyle düşünüyorum? En basiti bir merdiven çıkarken nereden ineceğini nereden çıkacağını bilmeyen insanları gördükçe, apartman kapısında karşılaştığım insanlarla yüz yüze gelip çarpıştığımda, lokantalarda yemek yerken yan masalardan gelen seslerden, toplu yerlerde yüksek sesle konuşan insanları gördükçe bu kuralları hatırlatma zamanının gelip de geçtiğini düşünüyorum.

Bu kuralları öğrenen geçler uyguladıkça toplumdaki yansımasını gördükçe daha dikkatli davranacak ve dalga dalga yayılarak toplumun her kesimine nüfuz edecek. Neticede daha mutlu daha huzurlu daha sevgi dolu insanların yaşadığı bir ülke olabiliriz diye düşünüyorum.

Öyleyse buradan eğitimden sorumlu büyüklerimin hazır sistem değişikliğine gidilirken bu konuyu da dikkate almalarını diliyorum. Daha yaşanılası bir ülke hepimizin dileği...