RÖPORTAJ: ALİ YAHYA ÖZTÜRK - Türkiye’nin en önemli öğrenci konaklama merkezi olan YURTKUR’un Trabzon Bölge Müdürü Adnan İpekdal ile yeni eğitim- öğretim sezonunu konuştuk. Öğrencilerin daha modern, daha yaşanılabilir bir ortamda konaklatma hedefinde olduklarını belirten İpekdal, “Öğrencilerimize evlerinde olan konforu yaşatmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Eski yurtların dönüşümünü en kısa sürede tamamlayıp tüm yurtlarımızda aynı standardı yakalamanın derdindeyiz” diye konuştu.

İşte İpekdal’ın o açıklamaları:
KAPASİTEMİZ 13 BİN 341
Öğrencilerimizi daha modern, daha yaşanılabilir bir ortamda konaklatıyoruz. Şu anda da öğrenci kapasitemiz 13.341. geçen seneye oranla bin 100 kişi arttı. Dönüşümle birlikte düşündüğümüzde yani odaların kişi sayılarını azaltmamış olsaydık toplam kapasitemiz 15 bin 500 kişi olacaktı. Yani sadece sayıyı arttırmak değil amacımız. Öğrenciye sunulan hizmeti de üst seviyeye çıkartmak gayretindeyiz. Yeni yurtlarımızın tamamı, bazalı, duşu, lavobası odanın içerisinde olan yüksek standartlı odalardan oluşuyor.

4 KİŞİLİKTEN FAZLA ODA YOK
Öğrenci odalarımız kendi yaptırdığımız yurt projelerinde artık standart olarak 3’e bağlandı. 3 kişilik odalar yapıyoruz. Ancak kiralama yaptığımız yurtlarımızda binanın şeklinden kaynaklı olarak bu standardı yakalayamadığımız için bazen 4 kişilik oluyor bazen 2 kişilik. Ancak 4 kişilikten fazla bir odamız yok ve bunların hepsi bazalı. Bu yıl Bostancı’da 1.482 kapasiteli Gülbahar Hatun Kız Öğrenci Yurdu’muzu hizmete açtık. Pazartesi’nden itibaren öğrenci kabulüne başladık. Yomra bin 150 kişilik erkek öğrenci yurdumuzu hizmete aldık. Ancak diğer kapattıklarımızı göz önüne aldığımızda o kadar bir artış olmuyor. Toplamda 600 kişi gibi bir artış oldu. Akçaabat’ta erkek öğrenci bakımından bir sıkıntımız yok. Müracaat eden her öğrenciyi yurtlarımızda barındırabiliyoruz ancak kız öğrencilerimizde yedekte bekleyen öğrencilerimiz var.

ARSİN VE ARAKLI’DA YURT YOK
Merkezde de yedek yerleştirmelerimiz devam ediyor. Toplamda bu yıl toplam boş kontenjanımız 5 bin 600. Hemen hemen tamamı dolacaktır. Sürmene ve Maçka’da tüm öğrencilerimizin yurt ihtiyacını karşılıyoruz. Of’ta bir hayırsever vatandaşımızın yaptırdığı yurtla o sorunu çözeceğiz. Bu sen ilk defa Tonya’ya yurt açtık. Başlangıç olarak kız öğrenci yurdumuzu açtık. Vakfıkebir’de erkeklerde bir sıkıntımız yok kızlarda ise az bir açığımız var. Beşikdüzü’nde öğrenci sayısının fazla olması sebebiyle eksiğimiz var. 500 kişilik bir yurt projemiz var. Yatırım programına alınmış durumda. Proje ihalesi yapıldı. Yurdumuz olmayan ilçelerimiz ise Arsin ve Araklı. Buralarda bina arayışımız devam ediyor. Arsin’de yatırım programında olan bir yurdumuz var. İmar durumuyla alakalı bir takım düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Yani belki 1-2 ay içerisinde mevcut üniversitenin içerisinde bize tahsis edilen 8 dönümlük arsada yurt yapım ihalesine başlayacağız. Araklı’da kiralık bina arayışımız var. Ama bugüne kadar öyle bir imkanımız olmadı. Bu ilçedeki öğrencilerimiz için eğer o ilçedeki kontenjan dolmazsa Yomra’daki yurtlarda kalma imkanı sağlayabiliriz.

KIZ ÖĞRENCİLERİMİZE POZİTİF AYRIMCILIK YAPIYORUZ
Trabzon’da kız öğrenci kapasitemizi bir hayli arttırdık. Anayasamıza da konulduğu gibi bu yıl kız öğrencilerimize yurtlarda da pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Yeni yurtlarımızın çoğunu kız yurdu olarak değerlendiriyoruz. Öteki taraftan mevcut yurtların da dönüşümünü yapıyoruz. KTÜ içerisindeki yurtlarımızda da büyük bir onarıma girdik. Yaklaşık 40 yıl öbnce yapılan bu binalarda deprem güçlendirmesi de yaptık. Yaklaşık 8 trilyon para harcadık. 900 kişilik yurdu 380 kişilik modern bir yurda çevirdik. Öğrenci alımına da başladık. Yine Akçaabat’taki binamızda da dönüşümümüzü yaptık. Trabzon yurdunun D bloğunu özellikle görmenizi isterim.

3-4 BİN KAPASİTEYE İHTİYAÇ VAR
Mesela geçen yıl mevcuda ilave olarak 3 bin kişilik daha yurdumuz olsa ihtiyacın tamamını karşılayacaktık. Ama bu her yıl değişiyor. Bir de KYK yurtlarının standardı yükseldikçe öğrenci talebi de artıyor. Bundan 15 yıl öncesinde öğrencilerin yüzde 20’si tercih ediyorsa şimdilerde bu oran yüzde 50’ye çıkmış durumda. Biz geçen yıl müracaat eden öğrencilerimizin yüzde 60’ının ihtiyacını karşılamıştık. Bu yıl yerleştirmeler devam ettiğinden henüz rakamlar gelmedi ancak yine yüzde 60-70 gibi bir oranı karşılayacağız. Şehirde tüm ihtiyaçları karşılamak için şöyle 3-4 bin kişilik bir yurt kapasitesine daha ihtiyaç var.

PROJELERLE YURT SORUNU KALMAYACAK
Kaşüstü’nde Yomra Belediyemizin tahsis ettiği 30 dönümlük bir arsa üzerinde bin 500 kişilik bir yurt yatırımımız olacak. KTÜ rektörlüğü ile üniversite içerisinde bir arsa takasına girdik. Toplamda bir 18 dönümlük bir arsayı karşılıklı olarak takas ettik. 2 parsel halinde bize verilen alanda 500+500 toplamda bin kişilik bir yurt yapacağız. 500 kişilik yurdumuzda Çimenli’de devam ediyor. Tüm bu projelerle birlikte 2-3 yıl içerisinde Trabzon’da yurt sorunu diye bir sorun kalmayacak. Ancak şunu da belirtelim Trabzon şu anda barınma probleminin en az olduğu illerin başında geliyor.

ÖĞRENCİ KALIYOR DİYE PARA VERİYORUZ
Öğrenci cebinden para çıkması nedeniyle paralı yurt olarak görülüyor ancak öyle değil. Şu anda yurtlarımızdaki fiyatlar standardına göre değişiyor. En düşük yurdumuzun fiyatı 160 lira, en yüksek yurt ücretimiz de 235 lira. Bizim öğrenciye yurtta kaldığı sürece yaptığımız yemek yardımı günlük 11 TL. Sabah kahvaltısı için 3,5 TL akşam yemeği için de 7,5 TL yemek yardımı yapıyoruz. Öğrenci sabah yemekhaneye iniyor parmak okuyucuya parmağını okutuyor. Devlet 3,5 TL işletmeciye ödeme yapıyor. Akşam yemeğinde de aynı şekilde öğrenci parmağını okuttuğunda 7,5 TL işletmeciye aktarılıyor. Daha fazla tutan miktarı ise öğrenci cebinden ödüyor. 7 gün boyunca bunu gerçekleştiriyoruz.

SOSYAL DEVLETİN EN GÜZEL ÖRNEĞİ
Yemek yemezse devlet bu parayı işletmeye ödemiyor. Böylece devletin parası da kontrollü bir şekilde ve hizmet odaklı gidiyor. Bunu hesapladığımızda en yüksek yurt ücretini ödeyen öğrencimize dahi devlet olarak 65 TL fazladan yemek ücreti veriyoruz. En düşük ücret ödeyen öğrencilerin ödedikleri yurt ücretinin neredeyse 2 katını devlet sübvanse ediyor. Sosyal devlet anlayışı bakımından müthiş bir sistem uyguluyoruz. Bu KYK yurt sisteminin dünyanın hiçbir yerinde örneği olmadığını biliyoruz. Tüm öğrencilerimize yeni eğitim öğretim döneminde başarılar diliyorum.