Pazartesi günü ilk ve ortaöğretim öğrencileri yeni eğitim-öğretim yılına başladı. Önümüzdeki pazartesi de yükseköğretim öğrencileri için dersler başlayacak. Öğrenci hareketliliği ile zaten Trabzon’da başlı başına bir sorun hâline gelmiş trafikteki yük daha da artacaktır. Bununla birlikte toplu taşıma araçlarının kullanılmasıyla bu yük belli oranda azaltılabilmektedir. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne ait otobüslerin yenilenme çalışmaları hâlihazırda devam ediyor. Birçok otobüs rahat koltukları, klima sistemi ve engelli rampasıyla Trabzonlulara hizmet vermektedir. Umarız en kısa vakitte bütün otobüsler yenilenmiş olacaktır.

Büyükşehir Belediyesi otobüsleri yeniliyor ancak otobüs durakları için aynı şeyi söylemek ne yazık ki mümkün değil. Oysa Türkiye’nin birçok şehrinde artık akıllı durak sistemi kullanılıyor. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu döneminin 61 projesi içinde yer alan ve yine aynı dönemde birkaç noktada denemeleri yapılan akıllı durak sistemi nedendir bilinmez başarılı bulunmadı ve sonra da bir daha gündeme getirilmedi. Yine geçtiğimiz sene Büyükşehir Belediyesi tarafından Trabzon Ulaşım adıyla cep telefonu üzerinden çeşitli modüller yardımıyla kısmen akıllı durak işlevi görecek mobil uygulama yapıldı. Lâkin bu da yeterince geliştirilmediğinden doğru çalışmamakta ve amaca hizmet edememektedir.

Bahsettiğimiz gibi Türkiye’de birçok belediye kaliteli ulaşım hizmeti parolasıyla şehir içi toplu taşımada akıllı durak sistemi kullanmaktadır. Dijital ekranlı akıllı duraklar sayesinde o hat üzerindeki otobüslerin hangi duraklardan geçtiği, bir yerden başka yere hangi hat ile gidilebileceği, hangi otobüsün kaç dakika sonra hangi durakta olacağı gibi yolcular için önemli bilgilere ulaşabilmektedir. Böylece özellikle yaşlıların sıcak ve soğuk havalarda ayakta dakikalar boyu otobüs bekleme derdi ortadan kalkmakta, şehre gelen yerli ve yabancı turistlere kolaylık sağlanmakta ve zamandan tasarruf edilmektedir. Yine engelli yolcular için durakta bulundurulan şarj cihazları sayesinde akülü arabaları doldurularak yolda kalmalarının önüne geçilmektedir. Üstelik akıllı duraklar elektrikli işlemleri güneş enerjisiyle yaptığından çevre dostu bir uygulama olması hasebiyle de tercih edilmektedir.

Trabzon’un gelişen sosyo-ekonomik ve turizm potansiyeli idarecileri şehrin altyapısını modernize etmeye yöneltmektedir. Akıllı duraklar da bu bağlamda düşünülmelidir. Trabzon’da otobüsleri genel olarak öğrenciler ve yaşlılar tercih etmektedir. Dolayısıyla akıllı duraklar özellikle hastane ve okul üzerindeki hatlara kurulmalıdır. Şehrin belli noktalarında hayata geçirilecek bu duraklarla hem idareciler hem de Trabzon halkı kazanım sağlayacaktır.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi şehrin modern görüntüye kavuşması ve toplu ulaşım hizmet kalitesinin artırılması çalışmalarında mutlaka akıllı durak sistemine de el atmak zorundadır. Teknoloji çağında yaşayan Trabzonluların insan yaşamını kolaylaştıran böyle bir altyapı sisteminden mahrum kalması düşünülemez