Alkolü önleyici tedbirlere acilen ihtiyaç vardır.Bu ihtiyaçların başında ve en önemlilerinden biride spordur.

Spor, eğlence aracı ve sağlık amaçlı olarak ele alınmalıdır.Spor, hem kişiler hemde gruplar için tedavi aracı oldu bilinmektedir.

Kişiler problemlerini gidermek için, alkol almak yerine spor yapmaya özendirilmesi bir nebze problem çözüm şeklidir.Spor yapmak, grup arkadaşlığına doğrudan vesile olur.Bilindiği gibi, kişiler spor sayesinde sosyalliklerini  geliştirdikleri gibi, arkadaş çevrelerini de genişletirler.

Sporun rahabilitasyon amacı da vardır.sporun psikolojik yararları bir hayli fazladır.Bir defa her türlü fiziksel etkinlik sonunda kişilerde rahatlık sağladığı gibi, ileri ki  yaşlarda kuvvetten düşmesini önler. Alkolun yani madde kullanımı ise, kişilerin vücut dirençlerini minimuma düşürdüğü gibi iş verimimi de azaltır. Spor ise, bireylerin kendilerine güven duygusunu geliştirdiği, hayata bakış açılarının olumlu etkilediği bilinmektedir.

Alkolü alışkanlık haline getiren bireylere sporun çeşitlerini devreye sokarak alkol alımını en aza indirmek amaç olunmalıdır.Örneğin, yürüyüş yapmak, kültür fizik hareketlerini düzenli yapmak, tenis oynamak, yüzme vb. sporları yaparak alkol alanlar, sporun sayesinde kendilerini disipline ederek iyi bir hayat tarzı ve gelecek tayin ederler.

Spor yaparken, mümkünse tek başına değil,toplu halde yapılabilinirse  en zor hareketler dahi kişileri yormayacağı gibi, bir hayli zevk alacaklarını ve birbiriyle kaynaşarak karşılıklı destekler ve dostluklar sağlanacağı, spor yapan madde bağımlıları  spor yaptıkları sürece kendi kendilerini motive ederek, toplumdaki mutlu bireyler gibi güçlü olduklarını  fark edecekler.

Kendi yaşamımızdan da bilmekteyiz ki, çeşitli problemlerle yada başka sebeplerle yaşam düzeninin bozulduğunu bunu spor yaparak biraz olsun düzelttiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz.Eğer stres yada başka olumsuzlukları gidermek için alkol ya da  başka uyuşturucu maddelere sığınılırsa, işte o zaman madde bağımlılığı başlar.Şu kesinlikle ispatlanmıştır her ne olur olsun alkolden asla medet umulmamalıdır.

Alkollü madde bağımlılığından kurtulabilmek için, tabii ki uzmanların tedavi şekillerine uygulamak önceliklidir, bunun  yanında sporunda yardımcı etkisine, koruyucu ve tedavi edici yönüyle riski olmayan ucuz ve kolay, herkesin uygulayabilir bir sağlıklı olma aracıdır.