Ramazanda dahi gençlerin alkol alışkanlıkları devam etmektedir. Geleceğimiz gençler olmasına rağmen yetkililer tarafından etkili bir tedbir alınmadığı görülmektedir. Alkol insanların geleceğini kararttığını herkes bilmesine rağmen yine gençler tuzağa düşürülmektedir.

Alkolü önleyici tedbirlere şiddetle ihtiyaç vardır. Bunlar; gençleri bir meşguliyete yönelteceği gibi en önemli ve gerekli geçerli olan spor olduğu bilinmektedir. Spor eğlence amaçlı olabileceği gibi sağlık amaçlıda ele alınabilir. Tıp biliminin dışında spor hem kişilere hem de gruplar için önemli bir tedavi aracıdır.

Kişiler problemlerini giderebilmek için yanlış uygulama olan alkol ve uyuşturucuya başlamaktadırlar. Kendilerine sorduğunuz zaman'' ben problemlerimi gidermek için, yada geçici unutmak için alkol alıyorum'' bu gençlerin bir an problemlerini unuttuğunu var sayarsak, alkol ve uyuşturucunun vücuda da yaptığı tahribatlar ömür boyu kişiyi tahakküm altına almaktadır. Sorunları gidermek için alkol almak çare değildir.

Gençleri, toplumu, spor yapmaya özendirilmesi elbette kesin tedavi olmadığı gibi tıp tedbirleri yanında bir hayli fayda sağladığı tespit edilmiştir. Spor yapmak, grup arkadaşlığına, sosyalleşmeye ve en önemlisi stresi yenmeye yarar sağladığı gibi rehabilitasyon etkisi de vardır. Sporla alkol tedavisine gidildiğinde, diğer tıbbi tedavilerle birlikte uygulanırsa psikolojik yararları gözle görülebilecek duruma geldiği gözlemlenmiştir.

Spor her türlü fiziksel etkinlikler sonunda kişiyi rahatlatarak kuvvetten düşmesini sağlar ve kendine olan öz güveni daha da artırır. Şu iyi bilinmektedir ki alkol ve her türlü bağımlılık veren maddeler alındığında kişiyi kuvvetten düşürdüğü gibi günlük aktiviteleri de yapamaz hale getirir. Onun için spor yukarıda da belirttiğim gibi kişilerin öz güven duygusunu geliştirdiği hayat sevincini arttırdığını ve atiye bakış açısı pozitif olur.

Alkol ve uyuşturucudan dolayı güçsüz duruma düşen gençlerin güçlenmelerini sağlamanın ön şartı antrenmanlara devamlı bir disiplin içinde düzenli bir devam etmekle mümkündür. Spor yaparken bir branşa bağlı değil genel ve herkesin hemen hemen herkesin yapabildiği yürüyüşler, kültür fizik hareketleri, yüzme, tenis vb. sporla kişi kendine bir hayat tarzı kazandırmalıdır.

Spor yaparken mümkün mertebe tek başına değil toplu halde yapılırsa en zor hareketleri dahi yaparken yorulduğunu hissetmeyerek yapabilir. Düzenli spor yapmak sayesinde insanlar hayatta bağlandıkları gibi spor yapmak süresince keyif alırlar. İnsanlarla spor sayesinde daha kolay iletişim sağlarlar ve paylaşma duygusunu geliştirip sosyalitelerini arttırırlar.

Stresi, bunalımı gidermek için yanlış olan alkol ve uyuşturucu maddelerden asla medet umulmamalıdır. Allah (c.c.) yasak kıldığı (haram) olanlar insana yarar sağlamadığı gibi kişileri tehlikelere sürüklemektedir.

Tıbbi tedaviler dışında spor koruyucu ve tedavi yönüyle riskli olmayan ucuz ve kolay, herkesin uygulayabilir bir sağlıklı olma aracıdır. Haramdan asla fayda gelmez. Pozitif bir beklenme olması mümkün değildir. Gençler bizim geleceğimizdir. Onları her türlü kötü alışkanlığından kurtarmak bir devlet politikası olmalıdır.