Antrenmanlar da iskelet de süre gelen değişikler maruz kaldığı yüke, yaşa, kondisyona ve çalışmanın ağırlık derecesine göre başka olur.  Antrenmanların etkilerini değerlendirirken her şeyden önce, hem şahsın, genç ve yetişkin olması, hem de sağlık ve yarışma sporcuları arasındaki farklar göz önünde tutulmalıdır. Sağlık için yapılan spor mevcut deformitlerin ve hatalı gelişmelerin bertaraf edilmesinde önleyici ve koruyucu bir önem taşır.

Yarışma maksadıyla yapılan antrenmanların iskelet üzerinde önemli bir spesifik etkisi yoktur. Sportif antrenmanların iskelet sisteminde bir hassa küçük yaştaki sporcularda yaptığı deformasyonların meydana gelişlerinde herhangi bir spor dalının sorumlu olduğunu söylemek zordur.

Antrenmanların iskelet üzerine fizyolojik etkilerini objektif olarak mukayese için hatasız metotların bulunmasına rağmen olumsuz iskelet değişikliklerinin varlığı bilinmektedir. Bu bakımdan sporcunun form durumu, yaptığı hareketin şekli, ekonomik ve ritmik olarak yapılıp yapılmamasıyla dışarıdan da anlaşılabilir ki, buda sinir sisteminin optimal hazırlanışının sonucu olan iyi bir kondisyon ifadesidir.

Bu arada hareketlerde şahsa özel olarak husule gelen çeşitli koordinasyonlarla dikkat edilmelidir. Bunların telafisi güç olup, güç üzerine olumsuz tesir edebilirler ve özellikle mukavemet yarışmalarında, bilhassa boksörlerde ve güreşçilerde vb. müşaade edilebilir durumdadır.

Yorgunluk kendilerine mutad olarak koordinasyon yetersizlikleriyle belli eder ve refleksif hareketler otomatizmi kaybetmeye başlar. Antrenmanla mühim nispetleri kısaltılabilen refleks süresi her sportif çalışmalarda özel bir rol oynar.

Reaksiyon süresi öncelikle sprintler, boks, güreş, judo ve top oyunları gibi, söz konusu olduğu branşlar da önemlidir. Sistematik bir antrenman süresinde refleks ve reaksiyon zamanlarının kısalması bir hassa boksta vb. sporlarda bariz olarak görülür.

İyi antrene olan sporcuların adrenalin boşaltımı ile ani reaksiyonları bu yolda bir güç kazanmasını temin eder. Bu olay ise, kuvvet ve çeşitlilik isteyen egzersizlerde aranan bir yetenektir.  Antrenmanların reaksiyonlarından biri de, nabız ve tansiyon değerlerinin eforlardan sonra, normal istirahat değerlerinin altına düşmesidir.