Sporcularla girişilen karşılıklı değerlendirmelerde mantıklı olmayan düşünceleri bulmak ve bu düşüncelerin pozitif olanlar ile yer değiştirmesini sağlamak iyi eğitim almış bilgili antrenör ve psikologların önemli görevlerindendir.

Antrenör sporcunun deneme girişimlerinde ona tavır koymuş ise yani kızmış ve bu kızgınlığı gerçekten neden gösterdiğini tamamen analiz etmelidir. Antrenör haklı olarak şöyle düşünebilir. ''Ben'' ona kaç defa hareketin nasıl yapılacağını gerek teorik, gerekte pratik olarak söyleyip gösterdim.

Sporcu halen aynı yanlışı yapmaya ısrarla devam ediyor. Tabi ki sporcu, antrenörün kendisine neden kızdığını bilmelidir. Haklı olarak ''Bu sporcu resmen aptal olmalı devamlı hata yapıyor'' öğrenme kabiliyeti belli ki çok az. Antrenör devamlı olarak açıklama yapa yapa kendisi de bir insan olarak bıkmaktadır. Bütün bunların neticesinde antrenör yaşadığı sporcu ile ilgili sıkıntı bilincine varır.

Bu (sporcu) öğrenmekte çok geç kalmaktadır. Benim sürekli olarak aynı hareketi öğretmem gerekli bu hareketleri doğru yapmalı bir antrenör olarak önümüzde ki günlerde sporcuma milli maç oynatıp kesin kazanmalıdır diye hedefim var. Bu açıklanan sıkıntılardaki örnekler, antrenör ve sporcu ile alakalı mantıklı olmayan görüşlere sahip.

Tabi ki sporcu, antrenörün isteğine paralel şeyleri yapması şarttır ve yapmalıdır.

Sporcuya düşen antrenörün arzularına göre hareket yapmalıdır. Eğer sporcu dediğini yapmazsa antrenör giderek daha da gerginleşir ve strese girmesi kaçınılmazdır.

İyi eğitim almış antrenörün şunu bilmesi çok önem arz eder. Öğrenmenin her sporcu da aynı düzeyde olmayacağını antrenör de bilmelidir. Bu arada bazı becerilerin sporcularda gelişip yerleşmesi zaman gerektirdiği, gerektiği gibi sabır göstermek şarttır sporcuya.

Antrenörün yaptırdığı teorik ve pratik çalışmalar sporcuların o anda ki biyolojik gelişim durumları, fonksiyonel kapasiteleri vb. bi hayli şeyle sınırlıdır. Antrenörün kontrolü dışında olan şeylerin kendi paraleli doğrultusunda sonuçlanmadıklarında strese girmesi pek mantıklı değil. Antrenörlük sabır gerektiren bir meslektir. Aynı zamanda da antrenör sporcu adına empati yapabilmesi için bakıldığında bir sporcunun yaptığı yanlışları tekrar yapmasının onun için ne kadar usandırıcı bıktırıcı olduğunu unutmamalıdır.

Elbette antrenör de sporcu da oynayacağı maçları kazanması çok güzeldir; Ama kaybettiğinde de dünyanın sonu değildir. Bu şekilde analiz yapmak iyi eğitilmiş bilgili bir antrenörün yapacağı ve yapması gereken bir davranıştır.