Ülkemizin içinde olduğu virüs sendromu elbette her meslek erbabını olduğu kadar arıcılıkla geçimini sağlayan bu sektörün emekçilerini de fazlası ile etkiledi. En önemli mesele arılarını konuşlandırdıkları mahallere il dahilinde ikamet eden arıcı arkadaşlarımızın arılıklarına varmak konusundaki sıkıntılarıdır.

Elbette hükümetimizin bu konuda uyguladığı insanüstü tedbir ve gayretlerinin farkındalar. Fakat diğer taraftan bu hayvanlar (arılar) mevsim itibarı ile en kritik dönemlerini yaşamaktadırlar. Eğer Mayıs ayı içerisinde gerekli bakımları yapılamaz ise verim alınması bir tarafa belki de Arıların hayatiyetinin devamı dahi sıkıntıya girecektir.

Bu mesele bir tarafa bir de bundan 15-20 gün sonra arıcıların kolonilerini yaylara taşımaları mecburiyeti hasıl olacaktır. Bu ise, sonuç itibarı ile en önemli konularını teşkil etmektedir.

Arıcılar Birliği’ne başvuran ve bu konuda “Arıcılar Birliği” olarak kendilerine destek olunmasını isteyen arıcılar karşısında zor durumda kalmaktadır. Üyelerine bu konuda bir türlü çözüm üretemeyen birlik yönetimi,

Valiliğimizin ve mevcut kaymakamlıkların kendilerine pek te ilgi göstermemeleri sebebi ile fevkalade zor durumda kalmaktadırlar.

Burada diğer bir önemli mesele 65 yaş üstü konusudur. Sayın Valimizin bilmesinde fayda mülahaza ettiğimiz için önemle belirtmek isterim ki bu mesleği icra edenleri belki de %70’i emekli ve 65 yaş civarı ve üstü insanlarımızdır. Sayın valimizin bu konuda ilgisiz kalması arıcılık sektöründe geçimini sağlayan bu insanlarımızı zor durumda bırakmaktadır.

Elbette gerekli kural ve yasalar muvacehesinde hareket edilmesi gereğine inanmakla beraber bu konunun hassasiyetini de bilmek gerekir. Arıcılar birliğindeki arkadaşlarımızın verdiği bilgiler ve elimize ulaşan İçişleri Bakanlığı’nın talimatları ve diğer illerdeki valiliklerin esnek davranışlarına rağmen Trabzonlu arıcı dostlarımızın kendi ilerindeki yetkililerin bu hassasiyeti ve ihtiyacı hiç umursamamış olmaları onları birlik olarak bizzat Cumhurbaşkanlığına direkt olarak bir dilekçe yazmaları ihtiyacını doğurduğunu bildirdiler.

Bu konu gerek Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri gerek kaymakamlıklar ve özellikle sayın Trabzon Valimizin önemle ve itina ile eğilip bu sektörün emekçilerinin ihtiyacına cevap vermeleri konusunda acilen çözüm üretmesi beklenmektedir.