Trabzon’un son 2-3 yıldır tartıştığı ve beklediği konuların başında dolmuşların değişimi geliyor. Bilhassa Ortahisar ilçesindeki dolmuşların kalitesi ve çağ dışında kalmış sistemi ortada.

3 kişilik arka koltuğa 4 kişinin sıkıştırılması, alçak tavanla birlikte girişi güç araçlar, saati belli olmayan bazen hızlı bazen yavaş sürüşler, şehri kornalarıyla taciz eden şoförler! Özellikle merkezde bir yılı aşkın süredir “Sona geldik.” deniliyor ama hâlâ somut adım yok.

Sürecin mutlaka hızlanması gerekiyor. Belli ki anlaşılamayan noktalar var. Sonra biz “süreç arapsaçı” diye yazınca Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu kızıyor, belediye meclisinde bizi eleştiriyor! Haksız mıyız? Arapsaçı değil mi? Değilse neden hâlâ bitmedi? Merak ediyoruz.

Ortahisar’daki dolmuşlar tartışadursun, Akçaabat hayli bir yol aldı. Mersin-Akçaabat-Trabzon Minibüsçüleri Kooperatifi yeni sisteme geçmek üzere... Durağı, araç modeli belli. Şu anda edindiğimiz bilgilere göre kooperatif yönetimi, Büyükşehir Belediyesinin otobüslerini çekip kendilerinin geçeceği yeni yarım otobüslerle Trabzon’a ve hattâ KTÜ’ye kadar yolcu taşımak istiyor.

Olur olmaz biz bilemeyiz ancak bu durumun avantajı ve dezavantajları olabilir. Avantajı, merkeze yarar. Merkezde otobüslerin yetersizliği ve seferlerin bazı mahallelere uzun aralıklarla yapılması ortada… Akçaabat’ta güzel sistem kurulursa otobüsler buralara pansuman olabilir. Ancak tamamen çekilmesi de tekelciliği başlatır ve hizmette belki aşağı çekilme olur.

Bir diğer konu da kartlı sisteme geçilmesi…

Akçaabat’ta kartlı sisteme geçileceği konuşuluyor. Mutlaka geçilmeli ve bu kart şehirdeki kartla ortak olmalı. Para, Büyükşehir Belediyesinin kontrolündeki bir sistemde şeffaf bir şekilde toplanmalı ve hak sahiplerinin hesabına bizzat iletilmelidir. Aksi, akla bile getirilmemelidir.

Büyükşehir’deki yetkililer bu yükten (!) kaçınıyorsa yarın öbür gün yerine getirmedikleri sorumluluk nedeniyle yaşanacak olumsuzlukların hesabını veremezler. Bu konuda Bursa Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşu BURULAŞ örnek alınmalıdır.

Her şeyden önemlisi artık bu yenilenme olmalı ve hem süreç hem sonuç şeffaf olmalıdır. Herkes taşın altına elini koymalı.

Saygılarımla...