Zamanımızda şehir ve metropollerde bir boş alan yakalandığı zaman sırtlanların iştahları ağızlarından sular akarak kabarır durur.

Hemen kıyısından köşesinden birileri bir yetkilinin (!) kaburgasına kancalı kurt gibi girerek nasıl olursa (!) ikna edip o alanın üzerine çöker.

Halk arasında söylene gelen fakat benim hiç de hoşlanmadığım hatta midemi bulandıran “rant” sözcüğü ortalık ta dolaşıverir.

İşte Trabzon’un da bugün en merkezi alanı haline gelmiş olan Avni Aker ve Yavuz Selim sahalarından boşalan alan, biliyoruz ki bazı sırtlanların iştahlarını kabartmaktadır. Bizim yaşımızda veya 60 yaşların insanları, sporla iştigal etmiş olan kişiler bilirler ki Kavak Meydan’da bugünün  Orman lojmanları gençlik zamanımızın idman sahası ve bizden önceki neslin bir sürü bayram ve maç hatıratının dolu olduğu etrafı duvarlarla çevrili futbol sahası idi.

Bizler 1960’lardan beri eski Trabzon Valisi Vefa Poyraz’dan bahsettiğimizde orman lojmanlarını bizim antrenman sahamız üzerine kurdurttuğu için hiç de rahmetle anmayız.

Sanki o devirde Orman çalışanlarına lojman yapmaya yer mi yoktu?
Ha, sözün sırası gelmiş iken Avni Aker ve Yavuz Selim müştemilatı hakkında karar verilirken bu Orman lojmanlarınn da oradan artık sökülüp atılması ve o alanında diğer alanlara katılması adaletin elli yıl sonrada olsa tecellisi olacaktır.  Ne bu yahu şehrin merkezinde lojman mı olur? Vefa Poyraz dahi sonraları “Trabzon’a yaptığım en büyük kötülük” olarak addetmiştir bu ucube kararı.  Kaldı ki lojman konseptleri artık taratışma konusu olmuştur. Gerekiyorsa gidin bir orman kenarında Ormancılara lojman yapın. Halkın malını halka iade edin.

Bu bir diyelim. Gelelim ikinci konuya.
Bu boşalan alanlar konusunda basında bir sürü yazar arkadaşlarımız yeteri kadar hassasiyet gösterdi, yol gösterenler oldu, “Halkın malını halka hizmet alanında kullanın” diye bağırıp çağrıldı.

Buralarda amatör gezi ve koşu alanları, atletizm antrenmanı yapılabilecek pistler yapılabilir. Trabzon’da bu spor öldü ölüyor.

Te Akçaabat’a idman için gitmek zor. Ama bu alanlarda olursa gençler buraya yürüme gelip-gider. Elbette eğlence ve gezi, amatör ve sağlıklı spor alanları yapılırken kontrol ve bakımlarını iyi organize etmek gerekir. Yine bazı mafya bozuntusu sırtlanlar için rant alanları yapılıp yandaşlara peşkeş çekilmemelidir.

Planlama ve organizasyonu doğru kurallar üzerine bina edilip insanları da buralara geldiklerine bin pişman etmemek gerekir. Elbette AVM veya bu denli işmerkezleri yapımı fikri yeterli karşı duruşlar sebebi ile sanırım artık gündemden çıkmış ola.
Unutmayın, Trabzon halkının denizle ilgisini kestiniz bari son bir şans olan bu alanlardan insanları mahrum etmeyin. Ne yazık ki Trabzon artık yaşanır il olmaktan çıkmıştır.