Bu sıralar Yomra Belediyesi’yle yaşadığı kriz nedeniyle sıkça gündeme gelen Avrasya Üniversitesi çok önemli bir akademik faaliyete imza atacak. Üniversitenin düzenlediği I. Uluslararası Karadeniz Tarihi Sempozyumu 12-13 Aralık tarihleri arasında Ömer Yıldız Yerleşkesi’nde gerçekleştirilecek. Sempozyumun öncülüğünü KTÜ Tarih Bölümünün eski başkanı şimdiyse Avrasya Üniversitesi Rektörü olan Prof. Dr. Kenan İnan üstlenmekte. Prof. Dr. İnan bu tip akademik faaliyetlerin yürütücülüğünü yapma konusuna yabancı bir isim değil. Nitekim Osmanlı tarihi çalışmaları merkezli uluslararası en önemli organizasyon olan CIEPO’nun (Comité International des Études Pré-Ottomanes et Ottomanes) 2006 ve 2016 yıllarında iki kez KTÜ’de başarıyla gerçekleşmesinin perde arkasında da Kenan Hoca bulunmaktadır. Hatta 2016’daki toplantıdan sonra CIEPO Başkanı Prof. Dr. Michael Ursinus Avrupa’nın değişik ülkelerinden ve Uzak Asya’dan gelen onlarca ilim adamının KTÜ’de çok iyi şekilde ağırlanmasından ve Trabzon’da ilgiyle karşılanmasından mutluluk duyduklarını beyan etmişti.

Prof. Dr. Kenan İnan şimdi de Avrasya Üniversitesi’nde bu kez Karadeniz bölgesi ve özelde Trabzon tarihi olmak üzere 69 katılımcının bildirilerini sunacağı etkinliğin düzenlenmesinde tecrübelerini gösterecek. Eskiçağ’dan Cumhuriyet dönemine dek gelen tarihî süreç içerisinde Karadeniz’in inceleneceği sempozyumda ağırlıklı olarak Trabzon üzerine bildiler yoğunlaşmış. Şehrin yalnız siyasî tarihi değil, yüzyıllar içerisinde değişen sosyo-ekonomik, demografik durumu ve bunun yanında kültür, sanat ve mimari özellikleri de yine tarihî kaynaklar ışığında incelenecek.

Sempozyumun dikkat çekici bir yönü de 11 Ekim 2017’de Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen panelde Prof. Dr. Kenan İnan’la birlikte Trabzon’un fetih tarihinin 15 Ağustos olduğunu savunan Prof. Dr. Feridun Emecen ve Doç. Dr. M. Hanefi Bostan’ın da katılımcılar arasında bulunması. Sempozyumda bu konuyla alâkalı bir bildiri sunulmayacak ama biz konuşmalar esnasında 15 Ağustos’a da vurgu yapılacağına eminiz.

12 Aralık Perşembe günü Saat 10.00’da Ömer Yıldız Yerleşkesi’nde başlayacak sempozyumun açılış konferansını da Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz gerçekleştirecek. Ardından oturumlar Halil İnalcık, Osman Turan ve Ömer Yıldız Salonlarında eş zamanlı olarak devam edecek.

Yalnız akademisyenlerin ve üniversitelilerin değil, Trabzon’daki herkesin yaşadıkları şehre tarihî bilgi ve bilinç açısından bakmalarına katkı sağlayacak bu etkinliğe katımlarını tavsiye ederiz.