Ülkemizde 21 Martla  ilgili  tartışmaları ne yazık ki henüz tam olarak sonlandıramadık.  Dolayısıyla uzunca yıllar 21 Marta hakkettiği değeri veremedik, hatta 21 Martları endişeyle bekler olduk. Çünkü PKK günü, adeta tapulamıştı. Endişelenmekte  çok da haksız değildik zira, 21 Martlar örgüt tarafından bir isyan günü olarak değerlendiriliyordu. Çok gecikmiş bir hamle de olsa, nihayet Türkiye, örgütün işgal ettiği  bu alanı geri alma sürecini başlattı.

Bizde durum buyken, 21 Mart, doğu dünyasının büyülü tarihi olma özelliğini asırlardan beri korudu. Öyleki ;İran’dan-Azebaycan’a, Kazakistan’dan-Moğolistan’a bütün doğu halkları günlerce süren kutlamalarla 21 Martı ölümsüzleştirdiler. Hatta bazı ülkeler günle ilgili uzun sayılabilecek resmi tatiller ilan ettiler.

Adına ister ekinoks deyin, ister gün dönümü;  yeni gün, ya da yeniden  doğuş; veya destan dünyamızdan Ergenekon, ya da ateşli hatırasından Nevruz, veya diğer tanımlamalar. Aslında herkes biliyor ki, 21 Mart bir bahar muştusudur ve evrensel gerçek budur.

Bahar en güzel mevsimdir şüphesiz, artık tadını çıkartalım. Çatışma kültürünü bir daha yeşermemek üzere gömelim. Demir dağları erittiğimiz gibi eritelim kötülükleri, dostluğa ve sevgiye yer açalım gönlümüzde. Bırakalım bahar gelsin...

               

Bahar olsun mevsimlerden,

Güneşinde ısınalım.

Işık saçsın cemresinden,

Renklerinde boyanalım.

Bahar aksın gönlümüze,

Rüzgarına kapılalım.

Bahçe olsun sevgimize,

Toprağına sarılalım.

Bahar yağsın gök yüzünden,

Rahmetinde ıslanalım.

Çiçek açsın tohumundan,

Kokusunda bayılalım.

Bahar doğsun ömrümüze,

Coşkusuna katılalım.

Orman olsun üstümüze,

Örtüsünde yaşayalım.

Bahar gelsin kara güzden,

Aşkımıza uyanalım.

Haber versin gelecekten,

Umuduna tutunalım.