Ve Türkiye bir seçimi daha geride bıraktı.

Cumhur İttifakı’nın ‘beka’, Millet İttifakı’nın ise ‘değişim’ vurgusu ile vatandaş sandıkla buluştu, yerel yönetimlerin yeni şekli netleşti.

Hizmet yarışından öte ülke gündeminin gölgesinde gidilen seçimde, AK Parti bir önceki yerel seçime göre oyunu arttırsa da belediye sayısında önemli oranda kayıp yaşadı.

***

AK Parti özellikle iddialı olduğu ve elinden çıktığında büyük güç kaybına uğrayacağı başkent Ankara’yı Millet İttifakı’nın adayı Mansur Yavaş’a teslim etti; bu sonuç moral ve motivasyon zafiyeti doğuracaktır.

***

İstanbul’da ise son ana kadar netlik kazanmayan bir yarış vardı.

Yazıyı kaleme aldığım saatte yarış henüz sonuçlanmamışken Binali Yıldırım, ‘kazandım’ dese de, Ekrem İmamoğlu ‘sonucu bekleyelim’ çıkışı ile dikkat çekti. İmamoğlu’nun gerek seçim sürecinde çizdiği profil, gerekse dün akşamki duruşu göz önüne alındığında seçimi kazansa da kaybetse de bundan sonraki süreçte muhalif kimliğiyle iktidarı ciddi anlamda sıkıntıya sokacaktır.

İstanbul’da sandıktan çıkan sonuç AK Parti iktidarının nasıl bir çıkmaza düştüğünün de açık beyanıdır.

***

İzmir’de AK Parti’den yana değişimin olmayacağı zaten görünüyordu ancak muhalefetin oyunu bu kadar artırması da iktidarın elini iyiden iyiye zayıflatacaktır.

***

Gelelim Trabzon’a...
Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nde Cumhur İttifakı’nın Adayı Murat Zorluoğlu seçimi farkla kazanmayı başardı. Partisinin de rüzgarını arkasına alan Zorluoğlu, artık Büyükşehir Belediye Başkanı.

İşte şimdi, Zorluoğlu liyakat ve ehliyetli yönetimi vatandaşla buluşturacağı görevde.

Yine şimdi, belediye çalışanın sadece belediyede mesaisini yapacağı kurumun başında Zorluoğlu.

Bakalım bu sözler lafta mı kalacak, yoksa Zorluoğlu şehirde fark mı yaratacak?

Bekleyip, göreceğiz.

Millet İttifakı’nın Adayı Atakan Aksoy ise şimdilik kaybetmiş olarak görünse de Trabzon siyaseti için yeni bir kazanım olarak hafızalara kazındı.

***

Ortahisar Belediyesi’nde toplumun büyük kesiminden destek gören Cumhur İttifakı Adayı Ahmet Metin Genç, Millet İttifakı’nın Adayı Salih Akyüz’ün önünde ipi göğüsledi ve sorumluluğu bir o kadar daha arttı.

Genç, ikinci dönem için vatandaştan büyük destek aldı.

Şimdi Genç’in işi çok ama çok daha zor.

Artık, Genç’in mazerete sığınma şansı da kalmadı.

Artık vatandaş, Genç’ten verdiği oyun karşılığını bekleyecektir.

***

Yomra’da ise İYİ Parti Mustafa Bıyık ile deyim yerindeyse tarih yazdı.

Şehirde en büyük oy katkısı görülen ilçelerden birinde İbrahim Sağıroğlu ile birlikte iktidar adeta sınıfta kaldı.

Hem Sağıroğlu hem de AK Parti, Yomra’daki bu sonucu iyi irdelemeli ve nerede yanlış yapıldığını iyi görmelidir.

***

AK Parti’nin yanlış yaptığı ilçelerin biri de şüphesiz Hayrat’tı.

Mehmet Nuhoğlu aday gösterilmeyince yarışa ‘bağımsız’ girdi ve sandıktan çıkan isim oldu. Eski partisine de iyi bir ders vermiş oldu.

***

AK Parti tarafından yönetilen ve yıllardır tartışmaların bitmek bilmediği Beşikdüzü Belediyesi için de vatandaş ders veren tarafta yer aldı ve CHP’li Ramis Uzun koltuğa oturan isim oldu.

***

Zaten MHP’nin olan Şalpazarı Belediyesi’nde değişim yaşanmadı, ek olarak da Çarşıbaşı Belediyesi Mümin Nuhoğlu ile aynı partiye teslim edildi.

MHP, Trabzon’da ittifakla da olsa belediye sayısını ikiye katladı.

***

Trabzon’da diğer ilçeler AK Parti ile ‘yola devam’ dedi.

***

Demokrasi yarışı idi; kazananı da var kaybedeni de elbette.

Önemli olan bundan sonrası, verilen sözlerin hayat bulup şehrin ve şehirde yaşayanların taleplerinin karşılanması, öncelikli sorunların bir an önce çözüme kavuşturulması.

Bize de düşen bu sözlerin takipçisi olmak.

Olacağız da.