Beton çiçeklik peyzaj elemanları; araç trafiğine açık olan cadde ve sokaklarda, meydan alanlarında ve park sahalarında kullanılmaktadır. Kaldırımlarda, yürüyüş yol kenarlarında, patika alanlarda, kanallar, dereler, rezervuarlar, bentler ve nehir kıyılarında tercih edilmektedir. Kamp alanlarında, yüzme havuzlarında, tatil alanlarında, yükleme limanları ve demiryolu geçitlerinde, araç duraklarında, akaryakıt istasyonlarında, yeşil sahalarda, bahçe peyzaj işlerinde uygulanmaktadır.

Çiçeklik elemanları, beton bordür taşları bahsinde ele alınmaktadır. TS 436 EN 1340/AC TK10 standardı; “Yapı Malzemeleri Teknik Komitesi; zemin döşemesi için beton bordür taşları - Gerekli şartlar ve deney metotları” ile konu belirlenmiştir. Üretim standardı bu bağlamda gerçekleştirilmektedir.

Beton bordür elemanlarının performansını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Yersel malzeme özellikleri, imalat makine sistemi, hedeflenen nihai doku, kaplama ünitesinin kalitesi belirleyici olmaktadır. Yüksek dayanım ve durabilite için düşük su/çimento oranı uygulanması gerekmektedir. Beton elemanların performansını etkileyen konulardan başlıcaları;  agrega özellikleri, gradasyon,  yersel malzeme petrografisi, çimento özelikleri, içeriği, su/çimento oranı, agrega çimento uyumu, üretim tekniği ve katkı uygulamaları gibi unsurlardır.

Son yıllarda betonlarda, polimer katkıların, cam katkıların, atık marble katkılarının kullanımına ilişkin performans araştırmaları bulunmaktadır. Doğada yaygın olarak bulunan atık plastiklerin, granül toz halinde beton bordür üretiminde kullanılması yoluna gidilmelidir. Polietilen (PE), polipropilen (PP), polistiren (PS), polietilen tereftalat (PETE), polyamid (PA), polivinil klorid (PVC), poliviniliden klorid (PVDC) katkıları için bileşimsel kullanım performansları sorgulanmalıdır. Su emme, donma çözülme, buz çözücü etkisiyle donma çözülmeye karşı direnç, yarmada çekme dayanımı, eğilmede çekme dayanımı, aşınmaya karşı direnç, kayma kızaklama pürüzlülük bakımından test edilmelidirler.

Bu anlamda, atık plastiklerin ve atık kauçuk maddelerin toplanması, öğütülmesi ve atık maddelerin bertaraf edilmesi anlamında Büyükşehir Belediyesi arge konusuna yoğunlaşmalıdır. Bu uygulamaların özellikle tokluk dayanımı bakımından daha dayanıklı beton elemanların üretilmesine olanak sağlayacağı ve önemli oranda katma değer sağlayacağı değerlendirilmektedir.