Yakın tarihinin kültür sermayesini yeyip bitiren, bununla övünen örnek ilçe! Beşikdüzü’nde anket çalışmaları yapmak istedik.

Biliyorsunuz, seçim arifelerinde anketler sonbahar yaprakları gibi sokaklara dökülür. Biz de payımıza düşeni almak istedik.

Küçük kentlerde anket yapmanın, anketleri yazmanın da zorluklarını takdir edersiniz. Zira, herkes herkesle akraba. Sizin tanınıyor olmanız da anketin doğruluğunu olumsuz yönde etkiliyor.

24 Mayıs Perşembe günü ses kayıt cihazımla şehrin tüm mahallelerini gezmeye çalıştım. İlk sorum şu idi. Geçen seçimde hangi partiye oy verdiniz; bu seçimde hangi partiye oy vereceksiniz?

Kadınların birçoğu konuşmak istemedi. “Bizi deşifre edeceksiniz. Ekmeğimizden olmayalım” dediler.

Birçoğu da; “Artık susma zamanı değil, konuşma zamanı” diyerek açtı ağzını yumdu gözünü.

Tahminen iki yüz kişiyi konuşturdum. Önceleri isimler de soruyordum. Bunun sakıncalı olduğunu söyleyenler oldu. İsimleri sildim. Geçen seçimde AKP’ye oy verdim. Beyim öyle istedi. Bu seçimde o güzel kadına vereceğim.

Bazıları çok iddialı. Beyimin beni boşayacağını da bilsem fikrimden dönmem. Kadınların çoğu böyle diyor.

Ekonomik özgürlüğü olan bayanlar daha rahat konuşuyor. “O güzel kadın, o güzel kadın” diyorlar. Özellikle Abdallı taraflarında kadınlar erkekvari yemin edenler bile var. Cumhuriyet Mahallesi’nde oturanların bir kısmı (%25’i) Muharrem İnce’den yana…

Reisin yine de bir ağırlığı var.

Ama geçen seçime göre bu biraz azalmış gibi.

Yılların deneyimiyle konuşuyorum diyen M.Y. amca; “kavgaya ne erek var. İki iki pay etsinler” dedi. Derken köşeden itiraz edenler oldu. “AK Parti en az üç alır” dediler.

Dağlıca mahallesinde bir ihtiyar çok ilginç bir şey söyledi. “Bizim partinin (AK Parti) listesi diğer partilerin lehinedir. Böyle sıralama mı olur!” dedi.

Bazıları sinkaflı konuşunca seslerini kestim. “Biz sevgiden, saygıdan yanayız” dedim. Halkın görüşü bu merkezde.

Bence Partiler arasında geçmiş yıllarda olduğu gibi bir uçurum yok. Oy dağılımı dengeli gibi. Ama şu anda Beşikdüzü’nde İYİ Parti bir rüzgâr kaptı gidiyor. Sandığa yansır, yansımaz bilemem.

İYİ Parti örgütü çok faal. İnandırıcı bir üslupları var.

‘AK Parti Ramazan’ı çok iyi değerlendiriyor’ diyenler var. İftar çadırları dolup taşıyor.

Eğitim ve kültür diyarı Beşikdüzü’nde seçim faaliyetleri şimdilik sessiz, sakin ve huzurlu. İnşallah İslam âlemine, Türk kültürüne yakışır bir yarış olur. Temennim bu.

Hoşça ve dostça, bayram havası içinde kalınız...