Spor yapmak isteyen gençlere,  öyle programsız,plansız, bilgiden yoksun çalışmalar,spor yapacak gençleri, soğutacağı gibi, gençlerin üzerinde onarılmayacak hayat boyu sağlık sorunlarına sebep olunacaktır.

Programlı  bilimsel verilere dayanmadan yapılan egzersizlerin eklem ve kaslarda büyük tahribatlar yaptığı gibi birçok sakatlıkları da beraberinde getirmektedir.Performansın yüksek ve sağlıklı bir vücuda sahip olabilmek birçok insanın hedefidir.Ancak bu çalışmalar bilgili bilinçli eğitimli çalıştırıcıların nezareti dışında yapıldığında, çoğu kez, omuz içi, bel,piseps ve trisepslerde sakatlanmalara sık sık rastlanmaktadır.

Önemine binaen,tekrar belirtmek gerekirse, bilinçsiz kişiler nezaretinde yapılan sportif çalışmaları, ileri safhalarda, spor yapan kişileri yataklara mahkum ettiğini bilmekteyiz.Bakıyorsunuz hiç bir altyapısı olmayan kişiler spor yaptırmaya kalkarak gençlerin sağlıklarıyla göz göre göre oynamaktadırlar.

Böyle elinde çalıştırıcı belgesi olan kişilere peryodik aralıklarla seminer ve kurslara tabi tutup biraz olsun insan anatomisi hakkında bilgilendirmek, spor kurslarının hedefleri arasında olmalıdır.Hatta birinci derecede dikkat edilecek husustur.Sporu yaptıranlar her önüne gelen değil bu konuda uzmanlaşmış kişilerin yapılması çok önem arz etmektedir.

Egzersizlerin, kişinin vücut yapısına, cinsiyet ve yaş durumuna vb. kriterler doğrultusunda uygun olması, hatta gün sayısının sağlıklı egzersizler için planlamak sporun, kuvvet çalışma bölümlerinde , araç  ve gereç kullanılmasında ayrı bir uzmanlık  gerekmektedir.Uzmanlar dışında da yapılan kuvvet çalışmalarında da  başta kas yırtılmaları, eklem rahatsızlıklar,ı kas erimesi ve kuvvet azlığı ile seyreden eklem hareketlerinde azalma, kas kısalmaları ve dolayısıyla, vücut da şekil bozukluklarına yol açar.

Spor çalışmalarında  diğer bir önemli sağlığı etkileyen enerji içecekleri de, daha önceki yazılarımda da sürekli  belirttiğim gibi, bilinçsiz alındığında doping gibi,ilk etapta faydalı görünse de, daha sonra ciddi sağlık sorunlarıyla sporcular karşı karşıya kalmaktadırlar.

Bu tip suni yollardan yapılan beslenmeler ve yan takviyeler, sporcularda aşırı su kaybına (Dehitrasyon) sebeptir. Uzmanlarında şiddetle karşı geldikleri suni içeceklerin büyük ölçüde hormon bozukluklarına sebep olduğu salık verilmektedir.

Vücudun su  ve tuz ihtiyacını karşılamak için özellikle su  ve maden suyu gibi doğal içeceklerin tercih edilmesi,   bilhassa genç müsabıkların yan etkisi olmayan protein, mineral ve karbonhidrat   yükleme yapılması ileriki safhalarda    çok önem arz etmektedir.

NOT:Diyarbakır'da , Hakkari  Şemdinli de ve güneydoğunun çeşitli yerlerinde şehit olan asker, polis ve güvenlik koruyucularına Allah'tan rahmet ailelerine sabır ve metanet diler,  Türk milletinin başı sağolsun.