Platon; “Ya filozoflar kral, ya da krallar filozof olsun” deyip, siyasetçi ve devlet adamlarını işaret ederek, devleti yönetenlerin filozof niteliğinde olmaları gerektiğini ifade etmiştir. Platon, devleti aynı bir insana benzetir.

Devleti ve toplumu, sanki bir insanın ruhu ve bedeni gibi kısımlara ayırır. İnsan bedenindeki ayaklar esnaf, sanatkârlar ve işçileri, gövde asker ve tüm güvenlik görevlilerini, baş da yönetici kesimine benzetilir. Platon Devlet ve toplumu insan ile kıyasladıktan ve böyle temsili bir benzetme yaptıktan sonra, der ki; “Esnaf, sanatkâr ve işçiler çalışkan olsun, asker ve tüm güvenlik görevlileri cesur olsun ve yöneticiler de erdemli ve ahlaklı olsun.” Toplumdaki her katman için böyle değerlendirmelerde bulunan Platon, bunların hepsi için, işlerini ve görevlerini yaparlarken doğruluktan ve adaletten şaşmasınlar diye de öğüt verir.

Bir toplumda esnaf, sanatkâr ve işçi üretken ve çalışkan olmakla, asker korkusuz ve cesur olmakla ve yönetici de ahlaklı ve erdemli olmakla, bulunduğu katmanın ve görevin hakkını verebilir.

Ülkemizde çok aradığımız ve özlediğimiz bu devlet felsefesini ara ara görsek de sayılarının çok olmaması devleti bize unutturuyor... Şehrimiz Trabzon’a uzun yıllardan sonra devletin gülen yüzünü bize gösteren bir emniyet müdürü geldi nihayet... Geçen yılın sonlarında Trabzon Emniyet Müdürlüğüne atanan Metin Alper geçen kısa sürede yüreğindeki güzellikleriyle şehrimiz insanına öyle güzel dokundu ki yıllardır özlemini çektiğimiz devlet şefkatinin gülen yüzü oldu...

Koltuğuna çok fazla oturmadan bu şehir için görevimi ne kadar iyi yapabilirim telaşında oldu... Çocuğundan yaşlısına kurduğu samimi ve içten iletişim ile personeli de dahil olmak üzere gönüllerde oldu hep...

Ne kadar özlemiştik devletin bu sıcak yüzünü... “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” Ne güzel bir söz! Yüreğinde insan sevgisi olan, yaptığı her işe görev sorumluluğuyla bakıp insanları kucaklayan bu devlet hep var olsun. Keşke bu şehri yönetenler ve temsil edenlerde de hep bu samimi sıcaklığı görsek.