Türkiye’de bazı çevreler futbolu günlün ya da haftalık heyecanlarının bir sembolü olarak sayar ve seyir zevkini tatmin etmek için kendine göre bir futbol takımının da taraftarı olurlar. Bu rutin alışkanlık futbolcu ihraç eden ülkeler için aynı zamanda büyük bir ekonomik pazar oluşturur. Kendi futbolcularını satmadan önce, onu kendi kontrollerindeki medya ile dünyaya tanıtır, abartılı fısıltı gazetesi muhabirleri ile sıradan sporcular bile bir anda şöhret olur ve bizim gibi ülkelerin takım yöneticileri bu şişirilmiş futbolcuları almak için sıraya girerler. Bu anlamsız ve ruhsuz pazar ülkemizin trilyonlarını yabancı ülkelerin kasasına taşımaktan başka bir sonuç vermez. İstiklal Marşı okunurken onu anlamayan, heyecan duymayan insanlar bizleri nasıl heyecanlandırabilirler ki!

Ama bazı takımlar da vardır ki, milletimizin değerlerinin sembolü gibidirler. Trabzonspor kurulmadan önce; Trabzon Türk İdman Ocağı ve Trabzon İdman Yurdunun tarihine göz attığımız zaman bu iki takımın futbolcularının ve yöneticilerinin; Çanakkale ve Kafkas Cephesinde, kahramanca savaştıklarını ve çoğunun şehit olduğunu görürüz. Trabzon Türk İdman Ocağından Çanakkale’de savaşan kahramanları kıskanmamak elde değil!

Mehmet Fuat, İbrahim, Fahri, Burhan, Hulusi, Vefik, Nurettin, Suat, Nuri, Saim , Şerafettin, Hayri, Vahid, Abdullah, Muzaffer bunlardan sadece bazılarıdır.

Kafkas Cephesinde ise durum bambaşkadır. Dünyada takım olarak şehit olan tek takım Trabzon İdman Yurdudur. Mustafa, Sadık, Bedri, Halil, Dükwyman, Sami, Abdurahman, İbrahim,  Hamdullah, Hüseyin, Ali Rıza, Derviş isimli İdman Yurdu futbolcuların hepsi vatan için şehit olmuşlardır.

Trabzonspor ise bu iki kulübün birleşmesiyle kurulmuş ve bu takımların genetik kodlarını taşımaktadır. Bunun için, bugün Türkiye’de maç öncesi merasimlerde; protokole değil de, Türk bayrağına dönerek İstiklal Marşı söyleyen tek takımın Trabzonspor olması tesadüf değildir. Bu bakımdan bu gün Türkiye’de Trabzonspor, bir futbol takımından daha fazlasını temsil etmektedir.

Trabzonspor ile anlamsız polemikler yaşayan çevrelere, Trabzonspor’un temsil ettiği değerleri bir kere daha hatırlatmayı faydalı bulduk, bilinsin isteriz!