Dünyada insanlar için önemli günler vardır. Nişanlılık, evlilik, asker olduğu ve terhis olduğu gün, ilk işe girdiği gün ve emekli olduğu günler gibi. Ancak bunlardan tüm toplumu ilgilendiren anneler, babalar şu veya bu günler gibi. Aslında bizler gibi düşünen kişiler bu gibi günlerin emperyalist güçlerin tüm insanların cebine el atmasını fırsat bilenlerin günleri olarak düşünüyorum.

Hepimizin bildiği gibi, Mayıs ayının 2. Pazarı dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de “Anneler Günü” olarak kutlanmaktadır. Anneler Günü amacına uygun mu kutlanıyor acaba? Annelere hak ettikleri değeri bir günde verebiliyor muyuz? Neden bir gün olsun? Üç yüz atmış beş gün neden değil? Bu sorulara akılcı yanıt bulmak bizlerin görevidir.

Amerika’da başlayan bu gün, ülkemizde de Türk Kadınlar Birliği’nin özel girişimi ve önerisi ile bin dokuz yüz elli beş yılından itibaren kutlanmaya başlandı. İfade ettiğimiz gibi Anneler Günü, anlamına uygun olarak asla kutlanmıyor. Kapitalist sistem, anneler gününü çocukların annelerine hediyeler aldıkları bir gün olarak kutlamasını teşvik ederek, günler öncesinden başlattığı reklam kampanyaları ile insanları annelerine hediyeler almayı yönlendiriyor. Elbette annelerimize hediye alacağız ama bir gün için hatırlanmak için emperyalist vurguncuları için olmamalı.

Tüm olumsuzluklara rağmen, hiçbir çocuğun aç yatmadığı, canından can veren, dünyaya getirdiği can parçası yavrusu için, her türlü fedakârlığı göze alan, annelerimizin günü bir günlük vurgunla geçiştirilemez.

Hiçbir bahaneler altında olmayan tüm annelerin Anneler Günü’nü kutluyorum.