Hangi düşüncenin haklı olduğunu anlamak istiyorum. Ülkemizde alış veriş merkezleri(AVM) hızla çoğalıyor. Bu merkezlerde marka şirketler ile küçük esnafın rekabet etmesi bir hayli zor. Bu nedenle kentimizde bize göre bir çalışma yaptım. Kunduracılar Caddesi’ndeki markalı bir mal ile Uzun Sokak’taki aynı markalı mal arasında bir hayli fark var. AVM’lerde bunu doğrular boyutta. İyi niyetimizle sorduk. Bu farklar neden ileri geliyor dedik. Efendim kiraların çok yüksek olmasına bağladılar.

Bir şehirde AVM’lerin hızla çoğalması, doğal olarak küçük esnafı zor durumda bırakıyor. Ancak dikkat çekilen en önemli nokta ise şartlar ne olursa olsun enflasyonu artıran biz tüketiciler oluyor. Peki, neden (AVM) alış veriş merkezleri tercih ediliyor? Aslında edilmiyor ama aileler çocuklarıyla beraber hem ihtiyaçlarını karşılamak hem de çocuklarını eğlendirmek istemelerinden büyük merkezlerin yolunu tutuyorlar.

Çok üzülerek ifade etmek istersek, şehrimizde eşiyle beraber oturup bir yudum çay içerken günlük gazeteleri takip edebilecek bir yer yok. 0 nedenle vatandaşlar alış veriş merkezlerini tercih edebilirler. Doğrusu oralarda da yeteri kadar halka yanıt verecek yerler yok. Bir hayli de pahalı. Bu nedenle halkımız ikilem yaşıyor. Bir taraftan ailece vakitlerini güzelce değerlendirmek ve ihtiyaçlarını karşılarken, diğer taraftan küçük esnaf alıcılarım gelsin diye dua ediyor.

Şimdi hep beraber düşünelim!

Belki de bu ikilem bizim düşüncemizdedir. Ama asıl gerçek ekonomiksel yaşanan dengesizliktedir. Biz tüketici olarak satın aldığımız malın faturasını sorgulayabilsek ne değişir onu da bilemeyiz. Zira görebileceğimizi tahmin etmiyorum. Fakat bir denetim sistemi galiba bazı sıkıntıları çözebilir.

Sonuçta tüm olumsuzluklar halkımıza yansıyor.