Trabzon'un bitmeyen yol sorunu var. Bu işle kafa yoranlar şehrin acil ihtiyacını ötelerken, fantezi peşinde koşmayı severler. Şehrin değişmeyen talihidir maalesef. Mesela şehrin merkezinde, turistlerin ayak bastığı yerler adam akıllı yapılmaz. Yapılır, kısa sürede yapılan yerler tekrar tekrar tadilattan geçer. Hem de bu işlerin yapılması için üniversiteden de yardım istenir ama sonuç ortada. Bana sorarsanız; ucube. Şehrin en işlek caddeleri sürekli yıkılır-yapılır. Merak edip kimsede bunun sebebini sormaz, takip etmez, sorgulamaz. Şimdiden söyleyeyim ben, yaz başında yerli ve yabancı turistlerin gelmeye başladığı anlarda Kunduracılar Caddesi ve işlek yerler de yol tadilatları başlar. Sanki başka zaman yok gibi!

***

Bir başka yılan hikayesi de Şana'da ki yol yapımı. Yıllar geldi geçti ama Kaşüstü yolu hala bitme aşamasına gelmedi. Gerekli olan plan proje ve ödenek konuları yeterince irdelenmeden ve tartışılmadan yapımına başlanan dal-çık ve yan yolların yıllar süren inşaatından çevre halkı da bıktı, esnaf da.

Birçok semt sakini sesten, tozdan, dumandan evinden barkından oldu. Yolların kapalı kalması, inşaatın uzamasından ötürü işini kapatmak zorunda kalanlar oldu. Derdini kimseye anlatamayan halk isyan noktasına geldi.

***

Bizlere dert yanan vatandaş en azından yol inşaatının yaza kadar eksiksiz şekilde bitirilmesini istiyor. Gereksiz, acelesi olmayan yerlere yol yapmayın arkadaş,  önceliği merkeze verin. Ama yapmak için de değil, kalıcı eserler yapın. Yurt dışında olduğu gibi yıllara meydan okuyan sanat kokan yollar, caddeler, sokaklarla buluşturun şehri.  O nedenle yol deyip geçmeyin.

***

Trabzon'u turizm şehri yapmak niyetindeyseniz öncelikle yıllara meydan okuyan şehri temsil eden imza atın. Bu konuda sanatçılardan yardım alınması şart. Gerekirse şehri mistik bir havaya bürünmesi için vakit kaybedilmeden bir komisyon kurulabilir. Bu komisyona her çevreden bir üye alınarak tartışmaya açılabilir. Kanımca kalıcı bir eser bırakılacaksa bu ve buna benzer bir girişimde bulunulmalı ki doğru iş yapılsın. Aksi halde “yık-yap” a devam.

Kalın sağlıcakla.