İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman SOYLU liderliğinde ‘Biz Anadoluyuz’ ve ‘Kardeş Şehirler’ adı altında iki örnek proje uygulanmaktadır.

Biz Anadoluyuz Projesi ile gençlerimizin terör örgütlerinin istismarından ve kötü alışkanlıklardan uzak tutulması, ülkemizin doğusuyla batısı kuzeyiyle güneyi arasında var olan kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde yaşayan öğrencilerimizin daha önce hiç gitmedikleri şehirlerde farklı kültürleri, tarihi ve doğal güzellikleri görüp tanıması, sosyal barışa, kardeşlik ve huzura katkı sunulması, kültürel değerlerin yanı sıra ortak değerlerin paylaşılması hedeflenmiş ve yapılan öğrenci değişimleri ile de bence bu hedeflerden daha da fazlası başarıldı.

Proje kapsamında Trabzon’a Şanlıurfa’dan yaklaşık olarak 1.000’e yakın öğrenci geldi ve bu öğrenciler Trabzon’da ailelerin yanında konakladı. Bir misafirlikte proje ile ilimize gelen Fatma ve Turfa kardeşleri evinde ağırlayan Ayşe ve Hüseyin SAĞIROĞLU çiftinin elindeki bütün imkanları zorlayıp, Urfa’dan gelen kardeşlerimize maddi - manevi her konuda adeta anne baba olduğunu gördüm. Trabzon insanının ne kadar merhametli ve misafirperver olduğunu bir kez daha anladım.

Bu zamana kadar yapılan öğrenci değişimlerinde hiçbir sorun yaşanmadı çünkü bu organizasyonun arka planında çok değerli insanlar yer aldı. Organizasyonda yer alan bütün arkadaşlar adına bu işin ana kademesinde görev yapan Trabzon Valiliği İl Planlama Müdürü Sayın Veysel BAŞER’e, İl Planlama Uzmanı Sayın Selami TURHAL’a ve Trabzon Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Sayın Fatma Zehra AYDIN hocama çok teşekkür ediyorum.

Bir diğer teşekkür de tabi ki Sayın Ahmet KÜLEKÇİ’ye. Artvin’li olmasına rağmen çoğu Trabzon’ludan daha çok şey kattı ilimize. Gece gündüz demedi şehirlerin kardeş olması için çabaladı ‘Kardeş Şehirler Projesi’nde.

Projenin koordinatörlüğünü yapan Sayın Ahmet KÜLEKÇİ ilk kardeşlik çalışmasını Trabzon ile Mardin arasında gerçekleştirdi. Mardin’in Derik ilçesinde teröristlerin hain bir saldırı sonrası şehit ettiği Trabzonlu hemşerimiz kaymakam Muhammet Fatih Safitürk’ün hayalini de içeren proje kapsamında iki il arasında karşılıklı ziyaretler gerçekleştirdi.

KÜLEKÇİ Güneydoğu’dan Karadeniz’e, Karadeniz’den Güneydoğu’ya yapılan bütün kardeşlik gezilerini planladı ve uyguladı. Proje ile İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman SOYLU’nun talimatlarını yerine getirebilmek adına ailesinden haftalarca uzak kaldı fakat her seferinde bir ailesinin de Doğu’da olduğunu yineledi.

Ülkemizin refaha ulaşması, terör olaylarının azalması ve sosyal devlet anlayışının daha da gelişmesi için bölgesel farklılıkların ortadan kaldırılması ve insanların kaynaşması gerekmektedir. Biz hep birlikte bu vatanın fertleriyiz ve bizi biz yapan kültürlerimiz var. Bu iki örnek proje ile kardeşliğin temelleri atılmış ve ön yargılar ortadan kaldırılmıştır.

Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Sayın Metin KARA ilerleyen günlerde Trabzon’daki esnaf ve sanatkarların Doğu’daki esnaf ve sanatkarlar ile kaynaşması ve Doğu ile ticaretin geliştirilmesi adına yeni bir projenin uygulanacağının müjdesini verdi.

‘Biz Anadoluyuz Projesi’ ve ‘Kardeş Şehirler Projesi’ birlikteliğin temellerini attı. Esnaf ve sanatkarlarımızın kaynaşması da bu sürece güç katacaktır. Temennimiz bu çalışmaların sürekliliğin sağlanması ve bizi biz yapan değerlerin korunmasıdır.