Yomra’da aylardır süren sancılı süreç hafta başında Belediye yönetiminin tartışmalı araziye girmesi ile sonuçlandı. Bu sonucu tabii ki kimse uygun görmezdi, ancak Belediye yönetiminin tüm girişimlerine rağmen Avrasya Üniversitesi’nin uzlaşmadan uzak tutumu ortada başka bir çare bırakmadı.

***

Her ne kadar üniversite tarafından “eşkıya” olarak ilan edilen taraf olsa da bu çıkmaz sürecin haklı olanı Yomra Belediyesi’dir. Çünkü; Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık’ın başkanlık koltuğuna oturduğu ilk günden bu yana konuya uzlaşmacı şekilde yoğunlaştığını sağır sultan bile duydu.

Ve Başkan Bıyık’ın üniversitenin kapısını çalıp, 40 dönümlük arazinin 18 dönümünü kendilerine bırakıp, geri kalanını da vatandaşa açmak istediği teklifini sadece Yomralı değil, tüm Trabzon biliyor. Aynı zamanda bu teklifteki tek amacın Yomralı için olduğu da defalarca altı çizilerek belirtildi.

Vatandaşın hizmetine açılacak arazinin, ne ticari ne de başka bir amaçla kullanılmayacağının garantisini Belediye yönetimi açıkça vermişti yani.

-Aksi durum olursa, o zaman Belediye’yi de topa tutarız.-

***

Evet, bir ilçede üniversite yerleşkesinin olması çok ama çok önemlidir. Ancak bu demek değil ki kanun ortada iken Avrasya Üniversitesi’ne ayrıcalık tanınsın. Ve bu demek değil ki tüm uzlaşma çağrılarına duvar ören bir anlayışa biat edilsin. Bunların yanında ortadaki krizin sorumlularının ilçenin kaymakamını ve şehrin valisini töhmet altında bırakacak açıklamalar yapması da çok ahlaki değildir. Şehir Valiliğinin, sıkıntının aşılması konusunda Vali Yardımcısı’nı görevlendirmesi ve bu girişime de üniversitenin set çekmesi halen hafızamızda iken yapılan açıklamaların değeri yoktur.

***

Hukuk herkese hukuktur ve üniversite yönetiminin yaptığı çok da doğru değildir. Bundan sonra atılacak her olumsuz adım üniversitenin eksi hanesine yazılacaktır.

Kuruluş aşamasında şehrin tüm dinamiklerini arkasına alan bir üniversite bu desteğini kaybetmek istemiyorsa bu direnişten vazgeçmelidir.

Yoksa şehrin dinamiklerinin gücü de tersine döner ki elden giden sadece 18 dönümlük arazi değil, çok daha fazlası olur.

Bizden uyarması.