Son yıllarda; bölgemizde ve ülkemizde ortaya çıkan çeşitli gelişmelere bağlı olarak, bölgemiz üniversitelerine ‘Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü’ açılmasının değerlendirilmesi önerisi sunulmaktadır.

Bilindiği üzere, Doğu Karadeniz Bölgesi özellikle son zamanlarda ciddi bir turizm aktivizmine odak olmaktadır.

Özellikle Arap turizmi bölgemizin ekonomik kalkınması bakımından önemli bir konumdadır.

Bölgemizde ulaşım altyapıları güçlendirilmekte ve iller arası bağlantılar bakımından birçok yeni yol inşaatı yapılmaktadır.

Güney çevre yolları inşa edilmekte Trabzon Güney Çevre Yolu düşüncesi de yakın plandadır.

Uzun tüneller vasıtası ile kuzey güney bağlantıları güçlendirilmektedir.

Havalimanı inşaatları bakımından Rize-Artvin ve Gümüşhane-Bayburt havalimanları inşa edilmektedir.

Giresun-Ordu Havalimanı hizmete açılmıştır. Ayrıca Trabzon Havalimanı oldukça yüksek bir kapasite ile hizmet vermektedir.

Bu altyapılarla birlikte, bölgede gelişen imalat ve sanayi altyapısı, gelişme potansiyeli ve diğer verilerle, bölgemizdeki Üniversitelere ‘Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciği’ bölümü açılması fikri değerlendirilmesi gereken bir düşünce olarak sunulmaktadır.

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü: Ülkemizde son zamanlarda ortaya çıkan havacılık sektöründeki gelişmelere bağlı olarak önemli bir istihdam alanı sivil havacılık alanında oluşmuştur.

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciği Bölümleri'ne 2017-2018 yılında öğrenci alan Üniversitelerin bölümleri; Eskişehir, Kocaeli, Samsun, İstanbul, Ankara, Kayseri, Girne, İskenderun, Erzincan, Lefkoşa İllerindeki üniversitelerde yer almaktadır ve öğrenci yerleşme oranlarına bakıldığında önemli bir doluluk söz konusudur.

Doğu Karadeniz Bölgesindeki sözü edilen gelişmeler anlamında, bölgemiz üniversiteleri ‘Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciği’ bölümü açma noktasında bir planlama ve fizibilite araştırması içerisinde olmalıdır.

Özellikle bölgemize yönelik önemli bir istihdamın oluşturulabileceği, mevcut istihdamın kalitesinin daha da artırılabileceği değerlendirilmektedir.

Ülkemizdeki Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciği taban puanları ve başarı sıralaması aşağıdaki web adresinde verilmektedir.

https://www.derszamani.net/sivil-hava-ulastirma-isletmeciligi-taban-puanlari-basari-siralamasi-2017-2018.html