Artvin’de bin 100 yıllık tarihi kilisenin önüne yapılmak istenen tuvalet tartışma konusu oldu. İl merkezine bağlı Hamamlı Köyü’nde bulunan Dolishane Kilisesi’ne gelen turistlerin tuvalet ihtiyaçlarını köyde buldukları boş arazilerde karşılamaları nedeniyle köy muhtarı kilisenin yanında tuvalet yapmak amacıyla çalışma başlatınca başına gelmedik kalmadı. Kilisenin önünde inşaat malzemelerini gören turistlerin durumu fotoğraflayıp, gerekli mercilere şikayetlerde bulunmaları üzerine, Artvin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri köye gidip tutanak tuttu.

TURİSTLER ŞİKAYET ETTİ
Bunun için çalışmalara başlayan ve kilisenin önüne inşaat malzemelerini yığan köylüler çalışma başlattı. Ancak kilisenin önünde inşaat malzemelerini gören turistlerin durumu fotoğraflayıp, gerekli mercilere şikâyetlerde bulunmaları üzerine, Artvin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri köye gidip tutanak tuttu. Köy Muhtarı Mehmet Ali Ergül yanlış anlaşıldıklarını ifade ederek “Köyümüzde bulunan kiliseyi 1998 yılına kadar cami olarak kullanıyorduk. Bu nedenden dolayı kilisenin önünde bir tuvalet vardı. Bu tuvalet eskiyip çökünce hem o pislik görünmesin, hem de oluşan çukur nedeniyle insanlar düşmesin diye o eski tuvaletin üzerini betonla kapattık. Bu tuvalet çökene kadar biz buranın sıkıntısını Turizm Müdürlüğü'ne bildirdik” dedi.

HATAMIZ KİLİSENİN İÇİNE KOYMAK
Köy muhtarlığı olarak, bu ihtiyacı giderebilmek adına, hemen kilisenin yanında bulunan boş alana otopark, tuvalet ve oturma yerleri yapmak için inşaat başlattıklarını anlatan Ergül, “Tek yanlışımız çimentoları kilisenin içine koymuş olmamızdı. Bu inşaata malzeme gelince işçiler çimento torbalarının üzerine yağmur yağmasın diye kilisenin içine koymuşlar. Gelen turistlerde bu çimentoyu kilisenin içinde görünce burada bir inşaat var diye fotoğraf çekip gerekli yerlere şikayet etmişler. Tek hatamız çimentoları kilisenin içine koymuş olmak. Tamamen yanlış anlaşıldık” diye konuştu.

KAÇAK İNŞAAT DİYE YAZDILAR
Ergül, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerinin köylerine gelip inceleme yaptıklarını ifade ederek, “Ben konuyu anlattım izah ettim ama onlar kaçak inşaat yapılıyor diye tutanak tuttular. Bu tutanak Anıtlar Kurulu'na gittiği zaman tahminime göre mahkemelik oluruz. Ne olur bilmiyorum ama burada yanlış anlaşılma var. Umarım bin an önce bu yanlıştan dönerler. Camimiz ve kilisemiz ikisi yan yana, bizim herhangi bir dinle inançla sorunumuz yok. Dinimize nasıl saygılıysak diğer gelen vatandaşların inançlarına da o kadar saygılıyız” ifadelerini kullandı” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi