Bizans döneminde iç, orta ve aşağı hisar olmak üzere üç bölüm olarak yapılan Trabzon’un tarihi surlarına bitişik olarak yapılan evler için henüz bir çalışma başlatılmadı. Zağnos ve Tabakhane dereleri arasında uzanan sırtlarda bulunan evler için halk arasında ‘kalekondu’ ismi verilirken, Ortahisar Kent Konseyi tarihi surlarla ilgili inceleme yaptı. Surlarla iç içe, bitişik ya da hemen yanında bulunan yapılarda tavuk kümeslerine bile rastlandı. 
Tarihi surların harabe yapılara ev sahipliği yaptığını belirten Ortahisar Kent Konseyi Başkanı Dündar Ayyıldız, tarihi surların turizme kazandırılması gerektiğini söyledi. Ayyıldız, “Hep söylüyoruz 4 bin yıllık kültür şehri Trabzon diye. Bugün burada gördüğümüz manzara hiçte iç açıcı tablolar değil. Biz Ortahisar Kent Konseyi olarak arkadaşlarımızla beraber bundan sonra bu bölge ile ilgili araştırma ve incelemelerimiz devam edecek. Bu bölgenin Trabzon turizmine kazandırılması için neler yapabiliriz diye tartışacağız. Trabzon’daki yerel yöneticiler, muhtarlar ve yöredeki insanlar birlikte hep birlikte bir araya gelerek tarihi surların mutlaka turizme kazandırılması gerekiyor. Baktığımızda maalesef Trabzon tarihini koruyamadığını görüyoruz. Trabzon’da bundan sonra tarihi dokumuzu ortaya çıkarmak için gelişi güzel yapılan konutları yapmak değil yıkmak gerekiyor. Turizm şehri olan Trabzon’da çalışmalar hızlandırılmalıdır” şeklinde konuştu. 
Trabzon merkezde bulunan Trabzon Kalesi, günümüze kadar ulaşmıştır. Deniz kıyısından başlayan ve şehrin diğer tarafındaki tepelere kadar uzanan Trabzon Kalesinin Bizans Çağı’na ait eski temeller üzerine inşa edildi. Yukarı, Orta ve Aşağı Hisar olmak üzere üç ayrı bölümden meydana gelen kale, eski anıtların taşlarından toplanarak yapıldı. Aynı kalenin taşları yeni binaların yapımında da kullanılırken, Yukarı Hisarın kuzeyindeki tiyatrodan ise günümüze hiçbir tarihi kalıntı ulaşmadı. 

Editör: Haber Merkezi