SONNOKTA SELAHATTİN ÖZCAN - Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Dipsiz Göl’ü incelemek ve burayla ilgili açıklamalar yapmak üzere bölgeye geldi. Dipsiz Göl’ün yanında açıklamalarda bulunan Birpınar “Burada bir çevre felâketi görünüyor. Bu yönüyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilgi alanında. Gölün yok olması hiç istenmeyen bir durumdu.” dedi.

BİR DAHA YAŞANMASIN
Birpınar: “Buradaki durumun düzeltilmesi, gölün eski hâline getirilmesi ve böyle bir durumun bir daha yaşanmaması için ne yapılması gerektiğinin üzerinde duruyoruz. 4 önemli konu var. Bir tanesi sit alanında olsun ya da olmasın Türkiye’nin herhangi bir yerinde bir define aranacaksa mutlaka ÇED raporu alınmasını talep edecekler. Bunu yönetmeliğe ekleyeceğiz.”

MÜSAADE ETMEYECEĞİZ
“Bunların yanında bilim raporları olmadan ön arama bile olsa müsaade etmeyeceğiz. Burayı sit alanı ilân edeceğiz. Santa Harabeleri’nin bulunduğu sit alanını burayı da içine alacak şekilde genişleteceğiz. Gölü eski hâline dönmesini sağlayacağız. Bunu, bilim adamlarıyla gerçekleştireceğiz. Bundan sonraki süreci de takip edeceğiz.”

ERDOĞAN’DAN TALİMAT
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Gümüşhane'de "Dipsiz Göl" olarak anılan bölgenin doğal sit alanı ilan edileceğini belirtti. Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da konuyu yakından takip ettiğini ve gölün eski hâline kavuşturulması için gerekli adımların atılması talimatını verdiğini bildirdi.

Bundan sonra ne olacak?
1-Yönetmeliğe ÇED raporu alınması eklenecek.
2-Dipsiz Göl’ün alanı sit alanı ilân edilecek.
3-Göl, bilim adamlarıyla eski hâline getirilecek.
4-Dipsiz Göl’deki süreç titizlikle takip edilecek.

Editör: Haber Merkezi