ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, Pakistan pazarına girebilmeleri durumunda stokların azaltılabileceğini, bu durumun aynı zamanda, bu yıl alacakları yaş çay miktarını da yukarı çekeceğini söyledi. Alim, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da yaklaşık 204 bin ailenin yaş çay tarımı yaptığını, 2019 yılı yaş çay alımı ile ilgili çalışmaların başladığını ve 10 fabrikada gerekli çalışmaların tamamlandığını belirtti. Üreticinin kendi bahçesine girmediğini ve Türk çay sektörünün yabancı işçiye mahkum kaldığını ifade eden Alim, bu nedenle yaş çay alım bedellerinin bir çok kişi arasında paylaşıldığını, yabancı işçinin çayın kalitesine ve bahçeye zarar verdiğini savundu.

VERİM DÜŞÜYOR
Yabancı işçilerin yaş çayı odunsu kısmından toplamasının uzun vadede verimi düşürdüğüne dikkati çeken Alim, odunsu kısımdan çayın verim verme şansının çok uzun sürede meydana geldiğini, kısa vadede ise yüksek miktarda çay atığının oluştuğunu ifade etti. Türk çayının sağlıklı ve kaliteli olduğunu vurgulayan Alim, verim ve kalitenin 2019 yılında daha yukarı çekilmesi için yılın ilk ayından itibaren seferberlik başlattıklarını, bunun amacının çayın geleceğini garanti altına almak olduğunu kaydetti.

19 BİN TON
Yapılacak düzenlemelerle Türk çay sektöründeki gelişmelerin bir iki yıl içinde fark edileceğine işaret eden Alim, “Yaş çay üreticilerinin büyük bölümü bahçeye girmiyor. Yabancı uyruklu işçilere 150- 200 lira arasında günlük yevmiye veriliyor. Mevzuat gereği yabancı işçinin ülkeye girişini kısıtlamak imkansız. Artık herkesin çay bahçesine girmek istiyor. Kişi kısa sürede çayını bitirmek istiyor. Böylece kargaşanın yaşanmasına sebep oluyor. Bölgede günlük çay işleme kapasitesi 19 bin ton. Günlük çay toplama miktarına uyum sağlarsak yabancı işçiye ihtiyaç da oluşmayacak” diye konuştu

Editör: Haber Merkezi