Trabzon Seyyar Semt Pazarcılar Odası Başkanı Gökmen Emirzeoğlu, Mayıs ayında yapılacak TESOB Genel Kurulunda Başkan Adayı Davut İlik’e açık destek verdi. Mevcut başkan Metin Kara’yı hiçbir iş yapmamakla eleştiren Emirzeoğlu, “Trabzon’da ki 30 bin esnafın başındaki isim Metin Kara’dır. Yani esnafın babasıdır. Ama bu nasıl bir baba ki hiçbir iş yapmaz. Baba iş yapmazsa evlat ne yapsın?” dedi. Emirzeoğlu, Pazar esnaflarına birer tane de karne çıkararak, esnafa tapusunu vereceğini ifade etti. İşte Emirzeoğlu’nun açıklamaları:

FİTİL 4 YIL ÖNCE YANDI

Biz Seyyar Semt Pazarcılar Odası olarak odamızdaki değişim fitilini 4 yıl önce başlattık. Mevcut başkan Abdullah Şaffak’ı görevinden istifa ettirdik. Ardından Kemal Akçay başkanımız görevi devraldı. 2018 yılındaki genel kurulda arkadaşlarımız göreve beni layık gördü. Görevdeki 2.5 ayımızı geride bıraktık. Bu süreçte oturacak sandalyesi dahi olmayan odamızı güzel bir lokale kavuşturduk. Geçmiş dönemde bize bırakılan borçları temizledik. Tüm bunları ekibimizle ve esnafımızla yaptık.

IŞIK GÖRMEDİK GÖLGE BİLE OLMADI

Biz TESOB’a karşı gemileri yaktık. Onlar şer düzene alıştı. Bizim düzenimiz de Halis düzendir. Bizim şer düzenle asla işimiz olmaz. Biz TESOB’dan hiçbir ışık görmedik. Biz esnafımızın temsilcisiyiz, babasıyız, yeri gelir amelesiyiz. Metin Kara, esnafa bırakın ışık yakmayı gölge bile olmadı.

ESNAFIN SIRTINA BİNDİLER

Birkaç tane oda başkanının ne dükkânı var ne de işçi çalıştırıyor. Esnaflıkla bir alakaları yok. Esnafı at yerine koyarak sırtına binmiş, kazancını elinden almak için her türlü melaneti işlemiş. Bütün odaları birbirine küstürerek böldüler. Trabzon, göç alan değil göç veren bir şehir. Trabzon halkını kendi menfaatleri ve çıkarları doğrultusunda hasım sahibi yaptılar. Trabzon’da bir bütünlük kalmadı. Küçük saygısını göstermiyor, büyük de büyüklüğünü yapmıyor.

ESNAFA SAHİP ÇIKILMADI

Esnafa sahip çıkılmadı, kutuplaştırıldı. Esnafın babası Metin Kara. Baba iş yapmazsa evlat ne yapsın? Baba evlada çeki düzen verir. Burada ise tam tersi, evlat babadan hayır bekliyor. Trabzon’da 30 bin tane esnaf var. Bu esnafın hangisinin yarasına merhem olmuş. Bunu bir açıklasın. TESOB Başkanı 3-5 tane esnaf olmayan oda başkanı ile av partisine gidiyor. Esnafın hakkını hukukunu savunacağız inşallah. Bir de mahşer var bunların hesabını kim verecek. Kuldan utanmıyorsun Allah’tan da mı korkmuyorsun.

İLİK’E AÇIK DESTEK

TESOB Başkanlığına adaylığını açıklayan Davut İlik, kardeşime başarılar diliyorum. Kendisine ekibimle birlikte açık destek veriyorum. Davut kardeşimle, fikirlerimiz, meşrebimiz, düşüncelerimiz aynı. Biz de menfaat çıkar asla olmaz.  Biz makam mevki sevdalısı değiliz. Biz bu yola hizmet aşkıyla çıktık. Biz hizmet sevdalısı olmasak, projelerimizi yapamazsak biz niye ayağa kalkalım. Davut Başkanımın Allah çıktığı yolda yar ve yardımcısı olsun.  Ben bu şehirde 30 yıldır esnaflık yapıyorum. TESOB’a delege olan arkadaşlarımız, nelerin yapıldığını yapılmadığını iyi değerlendirsinler. Kabine girdikleri zaman da ona göre oy kullansınlar.

PAZARLAR KAPANACAK

Pazarlarımızda çok sorunlarımız var. 2012 yılında çıkan yasaya göre Trabzon’un kapalı Pazar sistemine geçmesi lazım. Yıl oldu 2018. Aradan koskoca 6 yıl geçti. Bu yasalar çıkınca ilk önce TESOB’a gider. TESOB’da o yasa ile birlikte ilgili oda başkanıyla proje hazırlayarak belediyeyle birlikte İçişleri Bakanlığına gönderir. Bu projemizle ilgilenmedi. 

SORUNLAR ÇOK, ÇÖZÜM BİZDE

Biz göreve 2.5 ay önce geldik. Pazarlarımız da su sorunu vardı, korsan vardı, pazarlarımızda bir düzen yoktu. Esnafımın hangi pazarda yeri belli değildi. Biz 2.5 ay gibi kısa bir sürede odamızın borcunu temizledik. Makam odamızı yaptık. Dostlarımızdan Allah razı olsun. Bizim esnafımızın pazarda yeri yoktu. Belediyemizle çalışmalar yaparak pazarlarımızı düzene sokuyoruz. Vergi levhası, oda kaydı olmayan esnafı pazarlardan çıkartıyoruz. 185 olan üyemizi 215’e çıkardık. Bizim bu 30 kayıtta esnaf odaları birliği esnafımın sırtından 15 bin TL sicil kaydı aldı. TESOB’un son 8 senedir Trabzon’da bir tane çakılı çivisi yok. TESK Otel yok. AVM’ler şehir içinde. Kanun gereği şehir dışında olması lazım. TESOB bunlarla bir mücadele vermedi. Birlik oda başkanı ile bir araya gelerek, ilgili kurum ve kuruluşlara resmi yazı yazacak. Benim esnafım gece 01.00’de evinden çıkıp hale gidecek, malını alacak, sabah sergi açacak, akşam 21.00’de eve gidecek, vergisini ödeyecek. Benim TESOB Başkanım bacak bacak üstüne atıp yan gelip yatacak.

MARKETLER İNSANLARI ALDATIYOR

Marketler hangi bölgede semt pazarı varsa o günü halk günü yaparak 1 hafta biriktirdikleri döküntü malları pazar fiyatının altında satarak temizliyorlar. Ertesi gün, pazar kurulmadığı günde pazar fiyatlarının iki katına satarak insanları aldatıyorlar. Market sahiplerine soruyorum. Neden sebze meyve reyonlarını marketin içine değil de, dışına ve kaldırımlara koyuyorlar? Adaletli rekabet yapmak istiyorsa içeride çalışmaları gerekir.

PAZARLARDA TAZE ÜRÜN VAR

Marketleri tercih eden müşteri potansiyeli pazarları biraz daha farklı değerlendiriyor… Aslında, pazarda satılan ürünler taze ve günlük olması nedeniyle her kesimden insanın ihtiyacına cevap verebilecek niteliktedir. Türk halkının farklı bir pazar kültür vardır. Trabzon pazarlarında, zengin ve fakir olmakla birlikte her kesim taze sebze ve meyve alabilir.

SÖYLEŞİ: Bahattin BAŞTÜRK

Editör: Haber Merkezi