Trabzon’un Akçaabat İlçe Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, geçen hafta Ankara’da  İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milletvekilleri ile Akçaabat’ın başta tarım olmak üzere yatırımları üzerine istişarede bulundu. Eyüpoğlu, Bakan Soylu ve Milletvekillerine destekleri için teşekkür ederek, Akçaabat için talep ve beklentilerini iletti. Bakan Soylu ve milletvekillerinin Akçaabat’a destek olacaklarını ifade eden Eyüpoğlu, projelerin yakın zamanda hayata geçeceğinin müjdesini verdiklerini söyledi.

AKÇAABAT ZİRAAT ODASI OLARAK İLÇE ADINA TALEP VE BEKLENTİLER MEZBAHANE–MEYVE SEBZE HALİ

Bölgemiz başta coğrafi işaretli ürünümüz olan köfte ve diğer et ürünleri hizmeti konusunda ülkemiz genelinde nam salmış bir ilçedir. Bu hizmetin sağlıklı ve etkin devam edebilmesi için hijyenik bir ortama ihtiyaç vardır. Trabzon da kesilen canlı büyükbaş hayvanların yaklaşık yüzde 65’lik kısmı ilçemiz mezbahanesinde kesilmekteydi. 01.01.2017 tarihinde mezbahanenin kapatılması ile canlı hayvan satışı ve besicilik bölgemizde her geçen gün azalmaktadır. Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılması yapılmış olan mezbahane ve sebze meyve hali inşaatlarının bir an önce başlatılarak tamamlanması ilçemizdeki bitkisel ve hayvansal üretime yeniden ivme kazandırarak bölgemiz ekonomisine ve istihdama katkı sağlayacaktır. Hâlihazırda ilçemizden 30 km dışarıda yapılan kesimler ihtiyacı karşılayamadığı gibi kaçak kesimi de tetiklemektedir. Bunun sonucunda da bölgemiz üreticileri ekonomik açıdan mağduriyet yaşamaktadırlar. Gerek organizasyon açısından, gerek hijyen açısından gerekse ekonomik açısından Mezbahane Ve Meyve Sebze Hali bölgemiz için acil önemli bir ihtiyaçtır.

SERACILIK

Bölgemiz köy ve mahallelerinde ikamet eden kişi sayısı diğer ilçelere nazaran daha fazla. İlçemiz şehir merkeziyle günlük olsun haftalık olsun köyden şehre şehirden köye sürekli ve düzenli bir hareketlilik mevcut. Gerek özel imkânlarıyla gerekse toplu taşımacılıkla cereyan eden bu hareketlilik köyde ki bir hizmetin ya da üretimin ek bir nakliye maliyeti olmadan tüketiciyle buluşması anlamına gelmektedir. Bölgemizde tarımsal üretimin son 20-30 yılına damgasını vuran fındık yetiştiriciliği, çiftçilerimizin gerekli teknik bilgi alt yapısına sahip olmamaları ve bölgemizin zorlu coğrafi koşullarından dolayı giderek cazibesini yitirmekte hatta fındık üretimi hasattan hasada olacak şekilde yapılmaktadır. Bu durum sosyal yaşantıyı ön planda tutan köy/mahalle sakinlerinin ikamet ettikleri yerleri terk etme trajik sonucunu da beraberinde getirmektedir. Bu ve benzeri süreçler üreticileri yeni bir arayış içerisine itmektedir. Çiftçilerimizin hem köylerinde ikamet edecek bir gerekçeye sahip olabilmeleri hem de küçük ölçekli alanda yeterli gelir elde etmeleri gerekmektedir. Bu da örtü altı yetiştiriciliği ile yani seracılıkla mümkün olabilmektedir. Üretim yapabilme potansiyeli olan her çiftçi adayına 500 m” ya da 250 m” gibi standart sera hibe desteği ya da uzun vadeli geri ödemeli 0(sıfır) faizli kredi şeklinde bir destekleme ile köylü vatandaşlarımız desteklenebilir. Böylelikle başta fındık üreticileri olmak üzere hedef kitlenin hem köylerinde sürekli ikamet etmeleri sağlanır hem de ekonomik olarak ciddi gelir elde ettirilebilir. Akçaabat ilçemizin ılıman iklim koşullarına sahip olmasından dolayı seracılık bölgemizde yıl boyunca yapılabilen bir üretim şeklidir.

SOĞUK HAVA DEPOSU VE LİSANLI DEPO

Akçaabat bölgesi ilçe özelinde mikroklima özelliği olan ve bu özelliğinden dolayı birçok bitki türünün üretilebilmesine olanak sağlayan bir bölge. Bölgemizde ekonomik olarak gelir getiren ürünler başta fındık olmak üzere kivi, Trabzon hurması sayılabilir. Bunların yanısıra yerli kiraz, incir, kokulu üzüm de bölgeye adapte olmuş ve üretimi halinde gelir getirebilen ürünlerdendir. Bu meyvelerden Klimakterik olarak adlandırdığımız hasattan sonra olgunlaşan Kivi, Trabzon hurması gibi bitkilerle olgun iken hasat edilebilen meyvelerin sürekli ve gerekli miktarda pazara sunulabilmesi için soğuk hava deposunda muhafaza edilmeleri gerekmektedir. Bölgemizde yapılabilecek lisanslı depolar ve soğuk hava depoları başta lokomotif ürün olan fındığımızın depolanabilmesi beraberinde de kivi, trabzon hurması, kokulu üzüm, kiraz vb. gibi meyvelerin uzun süreli muhafazası açısından bölgemiz için önemli bir ihtiyaçtır.

TARIMSAL DESTEKLEMELER

Damla Sulama ve Pülverizatör Üretimin yapıldığı her türlü modelde nihai amaç sürdürülebilir karlılıktır. Bu da üretimde azami düzeye çıkmak ve kaliteli ürün üretebilmekle mümkündür. Ziraat mühendisleri tarafından yönlendirilen üreticilerin bitki beslemede ve bitki korumada yeterli ve gerekli alt yapıları, makine teçhizatları yoksa verilen bilginin etkinliği tartışılır.        Fındık ve diğer tarımsal üretimlerde damla sulama ile sulama ve gübreleme hem pratik hem de etkin bir şekilde yapılabilir. Tarım Bakanlığının 2020 yılına kadar devam ettirmeyi planladığı basınçlı sulama sistemlerine %50 hibe desteğinin süresinin uzatılması ve proje hazırlama şartlarının daha basitleştirilmesi bu hizmetten faydalanabilme adına olumlu katkı sağlayacaktır. Bununla birlikte belirli büyüklükte ki fındık arazilerinin (Örn. 10 dekardan az) projeden muaf tutulması halinde desteklemeye olan talep artacak bunun sonucunda da fındık arazilerinin etkin bir şekilde gübrelenmesi de yapılabilecektir. Üretim sezonu başında bir kere gübreleme yaparak tüm sezonun gübre ihtiyacı karşılanır mantığından gerektiği halde haftalık gübreleme yaparak fındık bitkisinde en yüksek verim elde edilebilecektir. Bölgemizin yağışlı ve ılıman olmasından dolayı hastalık ve zararlı faaliyetleri neredeyse yıl boyunca devam edebilmektedir. İyi beslediğiniz bir bitkiyi hastalık ve zararlılardan koruyamamanız durumunda ciddi verim kayıpları yaşanacaktır. Tarım Bakanlığınca 2013 yılına kadar devam eden makine ekipman destekleme kapsamında verilen % 50 hibe desteğinin tekrar gündeme alınması, özellikle Pülverizatör ve El traktörüne destek verilmesi bölgemiz üretimi açısından çok önemli olacaktır.

TKDK DESTEKLERİ

TKDK tarından belirli dönemlerde verilen hibe desteklerinin işletme düzeyinden çiftçi düzeyine indirilmesi, bölgemizin desteklemelerden daha fazla istifade edebileceği anlamına gelmektedir.

FINDIKTA FİYAT POLİTİKASI

Fındık üreticilerinin mağduriyet yaşamamaları adına devletimizin fındık piyasasına çiftçi lehine yapacağı müdahaleler üreticilerin beklentilerini karşılamaları yolunda önemli bir çalışma olacaktır. Ayrıca TMO’nun fındık alım konusunda planın kamuoyuna daha erken belirtmesi üreticilerin satışta elini daha da kuvvetlendirecektir.

TARIM ARAZİLERİNİN VE TARIM TOPRAKLARININ KORUNMASI

Bölgemizde ve ülkemizin genelinde imara açılan tarım arazilerinden çıkan verimli tarım toprağının denize ya da herhangi bir yere dolgu malzemesi olarak dökülmesi dünya tarımı ve ülkemiz tarımı açısından son derce üzücüdür, 1 cm” toprağın oluşabilmesi için çok uzun yılların gerekli olduğu gerçeği düşünülürse kazı sonucu ortaya çıkan toprağın çok daha etkin kullanılması gerekmektedir.

İLAÇ KALINTI ANALİZ LABARATUVARI

Bitkisel üretim yapılırken organik ve inorganik besleme ürünlerinin yanında bitki koruma ürünleri de kullanılmaktadır. Bu materyallerin doğru zamanda ve yeterli dozda kullanılması son derece önemlidir; Ancak hangi gerekçe ile olursa olsun yetiştirilen ürünlerde kimyasal madde kalıntısı olabilmektedir. Bunun önüne geçmenin bir yolu da denetimdir. İlçemize dışarıdan gelen ürünlerin ve bölgemizde yetiştirilen ürünlerin denetlenmesi gıda terörünün önüne geçilmesi konusunda gerekli bir husustur. Bu nedenle bölgemize İlaç kalıntısı analizi yapabilecek laboratuarın kazandırılması önemlidir.

HAZIRLAYAN: BAHATTİN BAŞTÜRK

Editör: Haber Merkezi