YÜZDE 4 KESİNTİ YAPILIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bizzat açıklanan TMO fındık alım taban fiyatında Trabzon ve Giresun’da lisanslı depo bulunmadığı için yüzde 2’si stopaj ve yüzde 2’si SGK kesintisi olmak üzere yüzde 4 oranında kesinti yapıldığı ortaya çıktı.Üreticilerin farkında olmadığı bu kesintiyle birlikte 16,50 lira olarak açıklanan levant Trabzon fındığının fiyatı 15,84 liraya düşüyor. 17 liralık Giresun kalite fındığı ise 16,32 lira oluyor.

ÜRETİCİNİN FINDIĞI ÇALINIYOR

Bu kesintilere ek olarak TMO alım noktalarındaki randıman belirlemelerle birlikte fiyatlar daha da düşüyor. Fındık Üreticileri Derneği Başkanı İsmail Albayrak,üreticinin elinden ürününün yüzde 4’ünün alınmasına sert çıkarak “Lisanslı depoculuk sistemi üreticinin emrinde olmalıdır. Bu üreticinin fındığından çalmaktan başka bir şey değildir.” dedi.

ZORLAMANIN GEREĞİ NE?

Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemil Pehlevan ise üreticinin zaten zor şartlar altında olduğunu kaydederek “Üreticinin kısıtlı imkânlarla ürettiği fındığı alınıyor. Zaten beklediği değeri alamayan üretici daha da mağdur ediliyor.
Üreticiyi vergiyle,stopajla, sigortayla zorlamanın gereği nedir? Neden üreticiye lisanslı depo imkânı sunulmuyor?” dedi.

Editör: Haber Merkezi