Hasat dönemine bağlı olarak sezonluk olarak takip edilen fındık ihracatında, 2017/2018 ihraç sezonu olan 1 Eylül 2017 - 31 Ağustos 2018 tarihleri arasında en fazla fındık ihracatı Trabzon ilinden gerçekleştirildi. 2017/2018 12 aylık ihraç sezonunda Trabzon ilinden 111.233 Ton Karşılığı 700.137.041 $ tutarında fındık ve fındık mamülleri ihracatı gerçekleşti. 2017/2018 hasat dönemi ihraç sezonunda Fındık ihracatında birinci sırada bulunan Trabzon ili; toplam fındık ihracatının %39 luk kısmını tek başına gerçekleştirmiş oldu. 2017/2018 ihraç sezonunda Ülkemizden 287.531 Ton Karşılığı 1 Milyar 782 Milyon 524 Bin 349 ABD Doları tutarında ihracat gerçekleşti.Fındık ihracatında birinci olan Trabzon ilini ikinci sırada İstanbul ili ve üçüncü sırada Ordu ili takip etti.

2017/2018 fındık ihraç sezonunda Trabzon ilinden 64 değişik ülkeye ihracat yapıldı. Trabzon en çok ihracat yapılan Ülke çeşitliliğinde de birinci sırada yer aldı. Trabzon ilinden yapılan fındık ihracatında ilk 3 Ülke İtalya, Almanya ve Fransa Olmuştur. Ancak son yıllarda Trabzon ilinden Uzakdoğu ülkelerine yapılan ihracatta önemli gelişmeler yaşanarak, ülke çeşitliliği her geçen gün artmaktadır. Bir önceki sezona göre en yüksek oranlı artış Singapur, Ekvator, Ürdün, Ukrayna ve Tayland’a yapılan ihracatta yaşanmıştır.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliğinin Fındık ve Mamülleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet CİRAV; Ülkemizin en eski geleneksel ihraç ürünlerinden olan fındık ve mamülleri ihracatında Trabzon ilinin her dönem ihracatta birinci sırada yer aldığını, ihracat yapılan ülke çeşitliliğini her yıl artırarak üst sıralarda yer aldığını, 1 Eylül 2018 tarihinde başlayan yeni ihraç sezonunda; hem üreticinin ve hem de ihracatçının kazandığı verimli bir sezon olması dileklerinde bulunarak, Doğu Karadeniz Bölgesi ve Trabzon ilimiz ekonomisi açısından en önemli girdi ve geçim kaynağı olan fındık aynı zamanda ülkemize net döviz girdisi sağlayan geleneksel ihraç ürünümüz olduğuna vurgu yaparak, üreticinin daha çok gelir elde etmesi açısından Verim ve kalitenin artırılması için birim başına üretimi artıracak çalışmalarla fındık ihracatımızın çok daha üst rakamlara ulaşacağını belirtti. Son yıllarda Trabzon ilinin geleneksel ihraç pazarları olan Avrupa Birliği Ülkeleri dışında Uzakdoğu, Asya ve Orta Doğu Bölgelerine yönelik ihracatta ülke çeşitliği açısından önemli gelişme başarısı gösterdiğine değinen DKİB Fındık ve Mamülleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet CİRAV; Trabzon ilinden dünyanın tüm Bölgelerine fındık ve mamullerinin ihraç edilir duruma gelindiğini belirterek, önümüzdeki dönemde bu çeşitliliğin daha da artacağını umduklarını ifade etti. Tarihin her döneminde fındık ihracatı ile ön plana çıkan Trabzon ilinde faaliyet gösteren sektörün en büyük ve yetkin firmaların faaliyet gösterdiğine değinen CİRAV, Trabzon ilinin bu performansı ile ön plana çıkması ve kaliteye önem vermesi nedeniyle yurtdışındaki bir çok alıcıların geleneksel olarak fındık tedarikinde Trabzon menşeli firmaları tercih ettiğini belirtti.

Ülkemizin net döviz girdisi sağlayan önder sektörlerinden olan fındık ve mamullerinin fiyat duyarlılığı olan çok hassas sektör olması nedeniyle fiyat oluşumlarının bir çok seçenekle ilişkili olduğunu, buna rağmen ihracatçıların her sezon büyük gayret göstererek ihracat rakamlarını daha üst rakamlara ulaştırmaya çalıştıklarını, üreticinin daha çok gelir elde etmesi noktasında her türlü fedakarlığa katlanarak, üretim aşamalarında verim ve kalitenin arttırılması konularında üreticilerle işbirliği içinde olduklarını ve bu yönde çalışmalara ağırlık verileceğini belitti.

Yeni başlayan 2018/2019 sezonunda ihracatın daha üst noktalara çıkacağından ümitli olduklarına değinen Mehmet CİRAV, üreticinin hakkıyla emeğinin karşılığını daha çok almasından büyük mutluluk duyduklarını, bu durumun oluşması ürün kalitesine de yansıdığını, serbest piyasa ekonomisinin en önemli argümanı olan arz/talep şartları içinde oluşan fiyat düzeylerinin, kendi tabii mecrasında oluşması; sektör temsilcilerinin ve tüketici ayağını oluşturan ürünü hammadde olarak kullanan sanayicinin en önemli beklentisi olduğunu, bir tarafı mağdur edecek müdahaleci fiyat oluşumları yerine üretimi ve birim başına verim ve kaliteyi arttırıcı politikalarla üreticinin desteklenmesinin en adil yöntem ve en çok kabul gören yöntem olduğuna vurgu yaptı.

Mehmet CİRAV; Üreticinin daha fazla gelir elde etmesi noktasında fiyat oluşumlarının daha çok üretici davranışlarına bağlı olduğunu ve bundan dolayı da üreticilerin daha iyi bir fiyat oluşması için ürünü pazara sunmada acele davranmaması, kısım kısım satış yapması halinde talep edilen fiyatın kendiliğinden oluşacağını belirtti.

Editör: Haber Merkezi