Projenin birinci aşamasında Ortahisar, Beşikdüzü, Arsin, Araklı ve Yomra ilçelerinde oluşturulan 9 bahçede toprak işlemesi ve yabancı otlarla mücadele traktör ve motorlu çapa makinesi kullanılarak yapılıyor.

Uygulamaya Yomra ilçesine bağlı İkisu Mahallesindeki Ömer Ustaömeroğlu’na ait 3 dönümlük örnek bahçede başlandı. Geleneksel ocak sistemi terk edilerek ikili sistemle 600 Giresun kaliteli fındığın dikildiği bahçede önce traktör kullanılarak toprak işlendi, motorlu çapa makinesi ile de yabancı ot mücadelesi yapıldı.

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, İşkur ile işbirliği yaparak bahçelerde çalıştırılmak üzere elaman desteği aldıklarını belirterek, “Yaşlı bahçelerin yeni fidanlar dikilerek yenilenmesinden sonra bakım çok önemlidir. Bunun için bahçe sahibi üreticilerimiz ile birlikte çaba gösteriyoruz. İş-Kur’dan sağladığımız eleman desteği önemlidir. Ancak, asıl önemli olan yenileme yaptığımız bahçelerin sahiplerinin göstereceği özendir” dedi.

Fındıkta her aşamada uygun arazilerde makineli tarıma geçilmesinin düşük maliyet açısından büyük avantaj sağladığına dikkat çeken TTB Başkanı Köleoğlu “Toprağın işlenmesinden toplamaya kadar makineli tarıma geçilmesi için proje kapsamında çalışmalar yapacağız. Fındık gibi 2 milyar dolara yakın döviz kazandırıp, bölge ekonomisine ve istihdamına büyük kazanım sağlayan bir üründe her bakımdan yararlı politikalar uygulamalıyız” diye konuştu
.
Şükrü Güngör Köleoğlu, bu yıl da yeni örnek bahçeler oluşturarak sayıyı arttıracaklarını vurgulayarak, büyük bölümü yaşlı bahçelerden oluşan Trabzon’da başlattıkları uygulamanın devlet politikası haline dönüştürülmesi için de sektörle ilgili tüm kurum ve kuruluşları harekete geçireceklerini söyledi.
Editör: Haber Merkezi