Karadeniz Bölgesi’nin çayla birlikte 2 ana ürününden biri olan fındıkta üretici bu yıl resmen satışa geldi.

Aylardır bir umut verilerek TMO’nun açıklayacağı fındık taban fiyatını bekleyen üreticinin fındığı çuvalda öylece kalakaldı.

Adına serbest piyasa ekonomisi denilen ‘Serbest vurgun’ ekonomisini işletenler üreticin alınterinin üzerine yine çöreklenecektir.

Hükümetin yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle aldığı tahmin edilen fındık almama kararı, bir nevi üreticiyi fındık simsarlarının önüne atmış oldu.

Peki süreç bu kadar kötü mü yönetilmeliydi?

***

Karadenizli fındık üreticisi sezonun başladığı Ağustos ayının başlarından beri hükümet yetkililerinden gelecek bir fındık açıklaması bekledi.

Bahçeye girildi, dallardan fındıklar toplandı, harmana serildi, patoza vuruldu, kurutuldu ve hatta kaldırıldı ama ne TMO’dan ne Tarım Bakanlığı’ndan bir fındık açıklaması gelmedi.

Karadenizli fındık üreticisi, (İktidara en büyük desteği verdiğinin altını çizerek) her şeye rağmen, yetkililerin tüm sessizliğine rağmen yine iyi niyetini korudu.

Ancak o iyi niyet boşa çıktı. Karadenizli bir kez daha hüsrana uğradı.

Bu ülkenin Tarım Bakanı dururken, TMO adı verilen kurum dururken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, “TMO bu yıl fındık almayacak” dedi.

Bakan Turhan’ın bu sözlerinden bir gün sonra, TMO’dan yapılan açıklamada, “Kurumumuzun, elinde bulunan kabuklu fındık stoklarını 2018 sonuna kadar satışa açması söz konusu değildir” dedi.

Yani bu yıl fındık alınıp alınmayacağı, alınmayacaksa ne olacağı, fındık fiyatının ne olması gerektiği, maaliyetinin ne olduğu konusunda tek bir kelam yok!

Varsa yoksa, “Maksatlı spekülasyonlara kulak asmayın” türünden sözler.

Ya Cumhurbaşkanı Erdoğan’a herkesten fazla sahip çıkan bu bölge insanı sizden nasihat değil, icraat bekliyor efendiler, icraat...

***

Bir yandan “Yerli ve milli üretim” diyeceksiniz diğer taraftan yerli ve milli ürünlerin canına okuyacaksınız.

Bir yandan yerli malı haftası kutlayıp, diğer taraftan da ithalatta rekor kıracaksanız.

Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu!.

TMO’nın eski Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, bu yılın ilk altı ayında sadece ABD’den 13 bin 716 ton badem ithal edildiğini ve buna karşılık 72 milyon dolar ödendiğini belirtmişti.

Fındık tüketimi çağrısı yapan Kemaloğlu: “İthalatını yaptıgımız badem yerine yerli fındığımızı tüketelim. Bu sayede hem milli ürünümüzün pazarı büyüsün, hem Döviz başka ülke çiftçilerine gitmesin” demişti.

Dedi ve gitti!...

***

Bu yıl fındık almayacak olan TMO, geçtiğimiz günlerde toplam 246 bin ton yemlik arpa alımı için bir dizi uluslararası alım ihalesi açtı.

Yerli ve millilik tanımı tekrar gözden geçirilsin Allah aşkına!

Editör: Haber Merkezi