Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davanın Yargıtay'ın bozma kararından sonraki üçüncü duruşması bugün görüldü. Mahkeme, tutuksuz sanıklar Osman Hayal ve Zeynel Abidin Havuz hakkında 'Yargıtay'ın bozma ilamına karşı beyanlarının alınması için' yakalama kararı çıkarttı.

Sanıklar bir dahaki celseye polis tarafından getirilecek ve beyanlarının ardından serbest bırakılacak.

YASİN HAYAL'İN BEYANI CEZAEVİNDEN ALINACAK

Mahkeme, beyanları alınmayan başka suçtan tutuklu sanıklar Ersin Yolcu ve Yasin Hayal'in gelecek celse bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistem yöntemi ile beyanlarının alınmasına karar verdi.

Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin,  "Bu davadaki taleplerimize yanıt veren bazı kamu görevlileri son günlerdeki tartışmaların odağındaki isimler. Bu nedenle mahkemece sürecindeki taleplerimiz yeniden karşılanmalı. Bir bakıma neredeyse dosya yeniden ele alınmalı. Bu davada Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Genelkurmay dosyaya doğru bilgiler aktarmadı."

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davanın Yargıtay'ın bozma kararından sonraki üçüncü duruşması bugün görüldü. Yargıtay 9. Ceza Dairesi davaya bakan mahkemenin 'örgüt yok' kararını sanıkların terör örgütü değil suç örgütü üyesi oldukları gerekçesiyle bozmuştu.

ERHAN TUNCEL GETİRİLDİ

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Erhan Tuncel getirildi. Duruşmaya tutuksuz sanıklardan Sadece Tuncay Uzundal katıldı.

SANIK UZUNDAL: CİNAYET İŞLEYECEKLERİNİ BİLMİYORDUM


Tuncay Uzundal'a 'Yargıtay'ın bozma kararına karşı beyanı' soruldu. Trabzon'daki Mc Donalds patlaması ile ilgisinin olmadığını, o patlamadan sonra Erhan Tuncel ile tanıştığını belirten Uzundal, "Erhan Tuncel sadece benim ev arkadaşım. O da ben de üniversite öğrencisiydim. Bu nedenle aynı evde kaldık. Ben aynı eve çıkmadan önce bunların cinayet işleyeceklerini bile bilmiyordum. Beraatimi istiyorum" dedi.

ÇETİN: DOSYA YENİDEN ELE ALINMALI


Sanık Uzundal'ın ardından Dink ailesinin avukatı Maksibet Fethiye Çetin söz aldı. Türkiye'nin gündemindeki son olaylardan sonra Dink davasının daha da önem kazandığını belirten Çetin, "Bu davadaki taleplerimize yanıt veren bazı kamu görevlileri son günlerdeki tartışmaların odağındaki isimler. Bu nedenle mahkemece sürecindeki taleplerimiz yeniden karşılanmalı. Bir bakıma neredeyse dosya yeniden ele alınmalı. Bu davada Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı(MİT), Genelkurmay dosyaya doğru bilgiler aktarmadı" diye konuştu.

SORUKLU: MÜVEKKİLİM CİNAYETTE KARAR VERİCİ OLAMAZ


Avukat Çetin'in ardından sanık Erhan Tuncel'in avukatı Erdoğan Soruklu konuştu. Müvekkilinin tutukluluğunun Anayasa Mahkemesi(AYM) kararlarına aykırı olduğunu, 6 yıl tutukluluğun AYM kararlarına göre uzun olduğunu belirten Soruklu, "Müvekkilim adli kontrol talebi ile serbest bırakılmalı. Duruşmanın uzamasının faturası müvekkilime kesilmemeli. Müvekkilimin TMK 10. ile yetkili savcılığa verdiği ifade doğrultusunda Sabri Uzun tanık olarak ifadeye çağrıldı. Sabri Uzun dönemin en üst düzey emniyet görevlisi. Müvekkilim emniyet hiyerarşisinde yardımcı istihbarat elemanı. Yani emniyetin en alt halkasının bile sonunda. Böyle bir cinayette karar verici olması imkansız. Daire Başkanının tanık olduğu bir olayda karar verici olması mümkün değil" dedi.

TUNCEL DURUŞMALARA KATILMAK İSTEMEDİĞİNİ BELİRTTİ

Avukatın ardından sanık Erhan Tuncel söz aldı. Yargıtay'ın bozma kararının ardından savunmasını yaptığını belirten Tuncel, "Bundan sonraki duruşmalardan vareste tutulmak istiyorum" dedi.

SAVCILIK DURUŞMAYA GELMEYENLERE YAKALAMA İSTEDİ

Beyanların ardından duruşma savcısına görüşü soruldu. Savcı, davanın sürüncemede bırakıldığını belirterek, "Yargıtay'ın bozma kararına karşı beyanlarını vermek üzere duruşmaya gelmeyen tutuksuz sanıklar Osman Hayal ve Zeynel Abidin Yavuz hakkında yakalama kararı çıkarılmasını talep ediyorum" diye konuştu. Savcı Erhan Tuncel'in ise tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

2 SANIĞA YAKALAMA KARARI

Beyanların ardından mahkeme, ara kararlarını açıkladı. Erhan Tuncel'in tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, vareste tutulmasına yönelik talebi ise reddetti. Mahkeme, sanıklar Osman Hayal ve Zeynel Abidin Havuz hakkında 'Yargıtay'ın bozma ilamına karşı beyanlarının alınması için' yakalama kararı çıkarttı. Sanıklar bir dahaki celseye polis tarafından getirilecek ve beyanlarının ardından serbest bırakılacak.

BULUNDUKLARI CEZAEVİNDEN BEYANLARINI SUNACAKLAR

Mahkeme, beyanları alınmayan başka suçtan tutuklu sanıklar Ersin Yolcu ve Yasin Hayal'in gelecek celse bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemi ile beyanlarının alınmasına karar verdi. Duruşma 12 Şubat'a ertelendi.
Editör: Haber Merkezi