KTÜ’den emekli Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş küresel sıcaklık artışları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bektaş’ın açıklamaları şöyle: “Küresel sıcaklık artışı sadece karaları değil aynı zamanda Karadeniz gibi küçük denizleri de ısıtarak buharlaşmaya ve atmosferde nem artışına neden oluyor. Isınan deniz, sahildeki iklimi daha da değiştiriyor, yağış rejimini artırarak ani şiddetli yaz yağmurlarına, sellere ve heyelanlara neden oluyor.”
 

SULARIN YAPISI BOZULDU

“15 Ağustos 2019 tarihinde yerbilimleri dünyasının en saygın dergisinde çıkan bir makalede 2005-2019 tarihleri arasında ılık geçen kış ayların Karadeniz sularının yapısını bozduğunu iddia edilmiştir. Karadeniz’in suları homojen olmayıp farklı katmanlar halindedir. Oksijeni daha bol, tuzluluğu daha az olan üst katman oksijeni daha az fakat tuzluluğu daha fazla olan alt katmandan 50 metre derinlikte 8 derece soğuklukta ‘soğuk bir ara katman’ ile ayrılır.”

EKOLOJİK DENGE…

“Karadeniz çevresinde ılık geçen kış ayları bu soğuk ara katmanın ısınmasına, bir bakıma Karadeniz’in ekolojik dengesinin bozulmasına neden olmaktadır. 2012 yılında Rusya’nın Karadeniz kıyısında Soçi yakınlarında yaşanan 170 insanın ölümüne neden olan yaz seli Rus ve Alman bilim adamlarının ortak çalışma konusu olmuştur. Hiç kuşku yok ki sadece Karadeniz’in ısınması tek başına aşırı yağışlara ve sellere neden olmamaktadır. Küresel iklim değişiminin bir sonucu olan bölgesel ve çok daha geniş ölçekli atmosfer koşullarıyla birlikte Karadeniz’in ısınması meteorolojik tahmini zor olan sağanak yağışlara ve sellere neden olmaktadır.”

Editör: Haber Merkezi