Kıyıların düzensiz kullanımı, aşırı ve yasadışı avcılık, gemi ve kara kökenli kirlenme, çeşitli projelerle deniz ekosistemine verilen insan kaynaklı zararlar Karadeniz’i tükenme noktasına getirdi. Ancak bu tehditlere rağmen hala Türkiye’nin Karadeniz kıyılarında oluşturulmuş bir deniz koruma alanı yok. Karadeniz’e kıyısı bulunan diğer devletlerin ise çok sayıda deniz koruma alanı bulunuyor. Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Programı Dünya Koruma ve İzleme Merkezi’nin 2008 yılı ‘Dünya Koruma Alanları veri tabanı kayıtlarına göre bu sayı 125’i buluyor.

5 NOKTA KORUNMALI DENİLDİ

Avrupa Birliği 7. Çerçeve programı tarafından desteklenen COCONET Projesi kapsamında, Türkiye’nin Karadeniz sahillerinde sürdürülebilir balıkçılığın ve biyoçeşitliliğin korunması amacıyla belirlenen bu alanların biran önce Çevre Bakanlığı tarafından Deniz Koruma Alanı olarak ilan edilmesi öneriliyor. İstanbul, Sinop ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden Bayram Öztürk, Bülent Topaloğlu, Ahmet Kıdeyş, Levent Bat, Çetin Keskin, Murat Sezgin, Ayaka Amaha Öztürk ve Ahmet Yalçıner’in içinde bulunduğu sekiz deniz bilimleri uzmanı Karadeniz’in Türkiye kıyıları için beş deniz koruma alanı önerdi. Ancak geçen sürede bu konuda hiçbir çalışma yürütülmediği ortaya çıktı.

BİYOÇEŞİTLİLİK TEHLİKEDE

Deniz koruma alanlarının oluşturulması denizel biyolojik çeşitliliğin ve balıkçılığın devamı için önem taşıyor. Türkiye’de hala Karadeniz kıyılarında oluşturulmuş bir deniz koruma alanı olmaması Biyolojik Çeşitliliğin Korunması protokolünde belirlenmiş olan; nesli tehdit altında olan türlerin varlığını tehlikeye atıyor. Türkiye’nin Karadeniz kıyıları için önerilen Deniz Koruma Alanları şöyle: İğneada, Şile-Kefken, Cide–Doğanyurt, Kızılırmak ve Yeşilırmak nehirleri, Mezgit Kayalığı-Trabzon.

Editör: Haber Merkezi