TSGİAD Başkanı Rıdvan Olgun “Kiracısı mağdur edilmeyecek şekilde yeniden bir yapılanma yapılmalı ve liman oradan kaldırılmalıdır. Liman bölgesinin merkezde kalmasından dolayı Trabzon’a artık zarar ver” dedi

​​​​​​​Trabzon Sanayici ve Girişimci İşadamları Derneği Başkanı Rıdvan Olgun, Trabzon Limanı ile ilgili önemli açıklamalarda bulunarak limanın Çömlekçi’den taşınması gerektiğini söyledi. Liman 30 yıllığına kiralandığını hatırlatan Olgun, “Trabzon Limanı 2003 yılında kiralandı. Kiracısı mağdur edilmeyecek şekilde yeniden bir yapılanma yapılmalı ve liman oradan kaldırılmalıdır. Liman bölgesinin merkezde kalmasından dolayı Trabzon’a artık zarar verdiğini ve bundan sonra daha da fazla zarar vereceğini düşünüyoruz. Burası bir imarlaşma değil de insanların yaşayabileceği sosyal bir ortam olmalı” dedi.

LİMAN TRAFİĞİ KİLİTLİYOR

Trabzon sahilinin doldurularak yeniden şekillendiğini kaydeden Olgun, “Ayrıca Çimento fabrikası kalkıyor akabinde sanayi kalkacak. Beşirli ve Havalimanı tarafında gerçekleşen bu yeni yapılaşmalar sonunda orada Trabzon Limanı gibi çirkin bir görüntüyü kimse istemez. Trafik sıkışıklığı konusuna da büyük etkisi var. Limanın hemen önünde bir kavşak var. Tamamen sorunlu bir kavşak. Bu kavşağa iki TIR’ın yan yana girme şansı yok. Sonuçta burası bir liman, kamyonlar TIR’lar girip çıkacak. Limanın kaldırılmasıyla beraber bu sorun da ortadan kalkacaktır” diye konuştu.

LİMAN KAPATILSIN DEMİYORUZ

Trabzon Limanının aynı İzmir’de olduğu gibi Trabzon merkezden de  çıkması gerekteğini yenileyen Başkan Olgun, “Yanlış anlaşılmasın liman kapatılsın demiyoruz. Limanımız farklı bir bölgeye taşınmalıdır. Sürmene tarafında bir limanımız var mesela büyültülebilir. Daha farklı yerlere daha modern liman yapılabilir. Bu şart oldu artık. Bakıyoruz Ovit Tüneli bitiyor, keza Zigana Tüneli hayata geçirilecek. Her ikisiyle beraber  Karadeniz bölgesi tamamen güneye açılacak. İç Anadolu’ya inmek artık daha kolay olacak. Yani kısaca yeni bir liman ihtiyaçları daha iyi karşılayacak bir liman olmalı” şeklinde konuştu.

ÇÖMLEKÇİ’DE DİSNEYLAND OLABİLİR

Limanın Çömlekçi’den taşınmasıyla birlikte insanların orada denizle buluşabileceğini belirterek “Denizde olan restoranımız yok denilecek kadar az. Eskiden o bölgelerimiz kumsaldı. Tekrar o haline dönebilir. Aquaparklar, Disneyland’lar ve benzeri şeyler yapabiliriz. Bunlar uçuk şeyler gibi görünse de aslında değil. Şehrimizin kaderi böyle projelerle belirlenmeli. Ordu hayata geçirdiği teleferikle bile bölgede dikkatleri üzerine çekti. Şehir olarak böyle farklılıklar oluşturmalıyız. İnanın limanın havadan resimlerini aldık korkunç bir kirlilik ve düzensizlik var. Şehrin göbeğinde kalmış düzensiz bir yer olarak duruyor” ifadelerini kullandı.

DEMİRYOLU OLMAZSA OLMAZ

Başkan Olgun, bölgeye yapılması planlanan demiryolu projesi ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Olgun, “Bölge olarak en büyük stratejik eksiğimiz de demiryolu. Hemen yan tarafımızda Batum ve Samsun’da demiryolu mevcut. Biz tam ortadayız. Hala daha biz bu iki demir yolunu kentimize getiremedik. Ticaretçi ve yatırımcının en büyük sorunu nakliyedir. Şimdi düşünün Trabzon Arsin OSB’de bir imalat yapıyorsunuz. İstanbul’da da bir firma aynı imalatı yapıyor. Şimdi nakliye göz önüne alındığında o firmayla nasıl rekabet edeceksiniz. Mümkün değil. Ama demiryolu kurulduğunda maliyetler azalacaktır” dedi.

ŞEHRİN KADERİ DEĞİŞİR

Olgun sözlerine şöyle devam etti: “Şimdi bugün Kazakistan’a makine göndereceğiz diyelim. Buradan TIR’ın üzerine yüklüyoruz Batum’a gönderiyoruz orada indirip trene yüklüyoruz ve Kazakistan’a yolluyoruz. Aslında dünya ayağımıza gelmiş durumda. Biz batıya uzağız. Batıya hizmet veren firmalarla rekabet etme imkanımız mesafeden dolayı çok düşüyor. Ama ayığımızın dibinde olan Batum’daki demiryolunu Trabzon’a getirmemiz gerekmektedir. Bu demiryolu da limana bağlanmak zorunda. Bu mutlaka yapılmalıdır. Bunun takipçisi olacağız. Sadece biz değil tüm Trabzon bu konunun yakasına yapışmalıdır. Şu anda olmazsa olmazımız demiryoludur. Ayrıca Trabzon-Erzincan demiryolunu da takipçisiyiz. Erzincan ile güneyle, Samsun ile de batıyla bütünleşiriz. Tam orta konumdayız. 3 demiryolu bağlantısıyla birlikte şehrin kaderi değişir. İnşallah bu projeler en kısa sürede hayata geçirilir”

Sonnokta Gazetesi Hüseyin TERZİ

Editör: Haber Merkezi