Bilimi hiçe saymak, uzmanların görüşlerini dikkate almamak bir kez daha bize pahalıya patladı. Araklı’da şiddetli yağış, heyelana ve sele neden oldu.

Birileri yine aşırı yağan yağmuru afet olarak nitelendirirken ihmalkarlık ve tedbirsizlikleri yine görmemezlikten geldiler.

Kaşıkçı Deresi, aşırı yağıştan dolayı taşarken birçok kişi ve bazı yetkililer ne yazık ki durumu doğal afet diyerek geçiştirmeye çalıştı.

Ancak durumu doğal afete bağlayanlar, dere yataklarının daralttığından dolayı bu sellerin meydana geldiğinden bahsetmedi.

Başta Jeoloji mühendisleri olmak üzere uzmanlar bas bas uyarıyor, ‘dere yataklarını daraltmayalım’ diye.

Ama kale alan var mı? Yok. Sonra biraz şiddetli yağmur yağdığında dere taşıyor, can ve mal kayıpları yaşanıyor, milyon liralar harcanarak yapılan yollar çatlıyor.

Giden ya canlar oluyor ya da devletin milli serveti oluyor.

Devlette zararı karşılamak için ödenekleri sel ve heyelanın yaşandığı bölgelere gönderiyor.

Peki harcanan paralara yazık günah değil mi? O paralarla ne güzel yatırımlar yapılırdı.

Biz işimizi bilimin ışığında bilirkişilerin raporu doğrultusunda yapmış olsaydık belki bu kadar zarar ziyan olmayacak, facia yaşanmayacak, paralar boşa harcanmayacak.

Tabii ki Allah’tan gelen her şeye boynumuz kıldan ince. İtiraz yok.

Ancak önce biz devemizi sağlam kazığa bağlayalım, tedbirimizi alalım.

Uzmanların görüşlerine önem verelim, bilime saygı duyalım. Sonra kadere teslim olalım.

Açıkça söylüyorum, eğer belli kişilerin iki dudağı arasından çıkan laflarla işler yapılmaya devam edilirse bizler her yağmur yağdığında daha çok facialar görürüz.

Daha çok zarar ziyana uğrarız. Bu yüzden diyoruz ki gelin önce kafaları değiştirelim, tedbiri alalım, dere yataklarını daraltmayın diyen mühendislerin, uzmanların çağrılarına kulak verelim.

ÖNEMLİ OLAN ZORU BAŞARMAK

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, önceki gün düzenlediği basın toplantısı ile bugüne kadar yapmış olduğu ve planladığı yatırımları anlattı.

Geçtiğimiz günlerde yine bu köşede duyurduğumuz Hafif Raylı Sistem Projesi’nin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’a teslim edildiğini açıkladı Sayın Gümrükçüoğlu.

Açıkçası Gümrükçüoğlu ‘Hafif Raylı Sistemi diline dolayanlar’ diyerek biraz sitemkar konuşmuş.

Gümrükçüoğlu raylı sistemin pahalı bir yatırım olduğunu ima ediyor. Elbette pahalı ve önemli bir yatırım. Herkes şunun farkında ki belediyenin tek başına yapabileceği bir yatırım değil.

Muhakkak ki maddi destek lazım.

Raylı sistemin yapılmasına öncülük etmek, yaptırabilmek büyük bir başarıdır. Trabzon gibi coğrafi şartların olduğu bir şehirde böyle bir projeyi hayata geçirmek daha da büyük bir başarıdır.

Yani demem o ki herkes raylı sistemin kolay bir proje olmadığının farkında.

Ama önemli olan zoru başarmak değil midir? Sayın Gümrükçüoğlu, görev süresinde bu projeyi başlatabilirse büyük bir işe imza atacaktır.

Proje Bakan Turhan’da. İnşallah projeye başlama tarihi çok uzamaz. Bekleyip göreceğiz.

Projeyi yakından takip etmeye devam edeceğiz.