Trabzon Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) fabrikalarda çalışan 400 işçinin 150'sini kadınlar oluşturuyor. Tarımsal alanda ağır şartlarda çalışmaya alışkın olan Karadenizli kadınlar, fabrikalarda da erkek işi olarak bilinen ağır işleri başarıyla yapıyor. ‘Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır’ sözünü hatırlatan Beşikdüzü OSB Müdürü Kudret Aslan, "Başarılı olan fabrikalarda kadın sayısı fazla olduğu için daha başarılı oluyorlar." dedi.

Beşikdüzü OSB’yi ziyaret eden Trabzon Ticaret Ve Sanayi Odası (TTSO) Başkan Suat Hacısalihoğlu, fabrikaları gezdi, işverenler ve işçilerle görüştü. Karadenizli kadınların birçok alanda başarılı olduğunu ifade eden Hacısalinoğlu, Karadenizli kadınların kıvrak zekâlarıyla işlerin teknik yönünü öğrendiklerini vurguladı. Yeni kurulan Beşikdüzü OSB’de üretime geçen fabrikaların birçoğuna kadın eli değince verimliliğin arttığını ifade eden Hacısalihoğlu, fabrikalarda birçok erkek işi olarak bilinen makineleri kadınların başarılı bir şekilde çalıştırdığını dile getirdi. Hacısalihoğlu Karadenizli kadınların çok ağır olmamak kaydıyla kapasitelerine göre her işi rahatlıkla yapabildiklerini kaydetti.

Karadenizli kadınların tarımsal alanda çok daha ağır şartlarda çalıştığına işaret eden Hacısalihoğlu, fabrikalarda ise çok daha kolay işleri kolaylıkla yapabildiklerini belirtti. Hacısalihoğlu, "Işini severek yaptıkları için Retrobet Karadenizli kadınlar sanayi fabrikalarında da başarılı. Çok farklı sektörlerde de olsa çalışıyorlar. Bunun dışında önemli olan idari kademelerde de görev alıyorlar. Yöneticilik sorumluluklarını üstleniyorlar. Burada da Karadeniz kadını yine erkeklerde olduğu gibi girişimcilik başarısını ortaya koyuyor. Erkeklerden geri değil. Zaman zaman da çoğu sektörde başarıları erkeklerin de önüne geçebiliyor." dedi.

BAŞARILI OLAN FABRIKALARIN ARKASINDA KADINLAR VAR

Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Kudret Aslan, OSB’de kurulu bulunan fabrikalarda 400 işçinin çalıştığını, bunun 150'sinin kadınlar oluşturduğunu söyledi. ‘Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır’ sözünü hatırlatan Aslan, "Burada başarılı olan fabrikalarda kadın sayısı fazla olduğu için daha başarılı oluyorlar." ifadelerini kullandı.

DAHA ÇOK BAYAN FABRIKALARDA ÇALIŞMALI

Bir kontrapilak fabrikasında çalışan Ilkay Alğan, fabrikayı ilk gördüğünde bu işi kesinlikle yapamayacağını düşündüğünü ifade etti. 4 yıl önce başladığı işine halen devam ettiğini belirten Alğan, "Bir bayanın kesinlikle çalışamayacağını söyledim. Çalışmaya başladıktan sonra da bu işi bayanların yapması gerektiğini düşündüm. Erkeklerin gücü kuvveti var, ama bunu bayanların da yapabileceğini ispatlamak gerekiyordu. Patronumuz da bizi işimizde destekledi. 4 yılım geçti bu fabrikada ve çok memnunum. Artık bu fabrikayı bir bayanın yönetmesi gerektiğini düşünüyorum. Bayanın her yerde yapabileceğini ispatlamak istiyorum." sözleriyle iddiasını ortaya koydu.
Editör: Haber Merkezi