Trabzon’un Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Havaalanına yakın mahalleleri Konaklar, Kalkınma, Kaşüstü gibi yerlerde sokak aralarında tabelası olmayan, mevsime göre müşteri profili ayarlayan işletmeler söz konusu. Bu işletmeler kışın yurt olup odalarını öğrencilere kiralıyor, yazın ise öğrencileri kapı dışarı yapıp, Araplar için işletmelerini aparta çeviriyorlar. Öğrenci barındıran yerler Milli Eğitim Bakanlığını kontrolünde iken turizm amaçlı işletmeler ise Kültür ve Turizm Bakanlığının kontrolünde yer almaktadır. Fakat durumu suiistimal eden işletmeler denetime tabi olmamak için korsan çalışmaktalar. 

BELEDİYENİN ZAFİYETİ VAR

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Ortahisar Belediye Meclisi CHP Grup Başkanı Turgay Şahin, “Bu konuda belediyenin zafiyeti var. İlçe belediyesi hudutları içerisinde yer alan bu tarz işletmelerin imar planına işlenmesi gerekir. Fakat insanlar istedikleri yerde istedikleri gibi işlerini aşırabiliyorlar. Gayri resmi bu yerlere bırakın ruhsat vermeyi aslında mühürlenmeleri gerekir. Çünkü fiziki olarak yetersiz ve eksiktirler. Yangın merdiveninden tutunda havalandırmasından, güvenliğine varıncaya kadar gelişigüzel eksikliklerle doludurlar” dedi.

KAÇAK ALANLAR MÜHÜRLENMELİ

Şahin, “Apart ya da öğrenci yurdu olarak açılan bu yerler ticari alandır. Çoğunun yapı kullanma ya da ruhsatı maalesef bulunmamaktadır. Bunlar konut olarak yapılmıştır fakat gayri resmi olarak evinin odalarını kışın öğrenciye, yazın turiste kiralayarak para kazanıyorlar. Maliye açısından da vergi kaçırıyorlar, devleti dolandırıyorlar. Güvenlik açısından da sakıncalıdır, çünkü muhtarlığa gidip barındırdığı kişiyi bildirmiyor. Kimi barındırdığını nereden bileceğiz. Gayri resmi kaçak ticari alanları denetlenmeli ve mühürlenmelidir” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi