Bu yıl 8. sınıfı tamamlamış olan Türkiye’de 1.229.591 öğrenci Trabzon’da 10.482 öğrenci için yapılan tercihlere göre yerleştirme 30 Temmuz Pazartesi günü yani bugün gerçekleşecek. 14 yaşındaki geleceğimiz olan çocuklarımızı telafisi olmayan tarihin en zor sınavına göre liselere yerleştireceğiz. Kesinlikle ÖSS benzeri sınavlara göre, hem 4 yaş daha küçük hem de kazanamayınca sonraki yıllarda tekrarı olmayan çok daha önemli bir sınav. Sınavın uygulanma süreci ve içeriği ile ilgili artık yorum dahi yapmamak gerekiyor. Önemli olan öğrencilerin bilgi birikim ve yeteneklerine en uygun okullara bilimsel olarak yerleştirilmesidir.

Sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına göre 3 Haziran 2018 tarihinde yapılan LGS puan üstünlüğü ve tercihleri doğrultusunda yerleştirilme yapılacak. Sınavla öğrenci alan okullara yerleşemeyen öğrenciler Yerel yerleşme veya Pansiyonlu okullara yaptıkları tercihlere göre yerleştirilecek. Tercih yapmamış veya tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler açık öğretim kurumlarına yerleştirilecek. Yerleşmeye esas nakil işlemleri 6-10 Ağustos, 13-17 Ağustos, 27-31 Ağustos ve 3-6 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Son olarak da açık öğretime düşmüş öğrencilerden isteklileri okulların kontenjana uygun 10-14 Eylül tarihinde il/ilçe öğrenci yerleştirme komisyonca ilgili okullara yerleştirilecek.

Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için kayıt alanları oluşturuldu. Sırasıyla;

1. İkamet adresleri “kayıt alanı - komşu kayıt alanı - diğer kayıt alanı”,

2. Kayıt alanındaki ortaokullarda bulunma süreleri “8 dönem - 7 dönem - 6 dönem -5 dönem - 4 dönem – 3 dönem – 2 dönem - 1 dönem”,

3. Tercih önceliği “1. tercih – 2. tercih – 3 tercih – 4. Tercih - 5 tercih”

4. Ortaokul başarı puanları “80,00-100 puan arası - 60,00-79,99 puan arası - 60,00 puan altı”

5. Devam devamsızlık durumu “0-5 gün - 5,5-10 gün – 10,5-15 gün – 15,5-20 gün – 20 günden fazla”

6. Yaş kriteri “küçük olan” şeklinde gerçekleşecek.

Trabzon özelinde Ortahisar ilçesinin her kayıt alanlarında ortalama 1400 öğrenci var. Yerel yerleşmeye göre; adresi kayıt alanında, ortaokulunda 8 dönem bulunan, 1. tercihinde yazmış, başarı puanı 80-100 arası ve devamsızlığı 5 günden az olan en az 500 öğrenci var. Demek ki öğrenciler yaşa göre yerleşecek. Aralık kasım ekim eylül ayında doğanlar bölgedeki en fazla talep edilen okula, Ağustos temmuz haziran mayıs ayında doğanlar ikinci talep edilen okula ve Nisan mart şubat ocak ayında doğanlar üçüncü talep edilen okula yerleşecek. Yani başarı puanı 80 olan öğrenci bölgedeki en fazla talep edilen okula gidebilirken başarı puanı 100 olan öğrenci belki de bölgedeki üçüncü talep edilen okula gidecek. Kesinlikle bu işin adaleti yok. Bu kriterler yeterli mi yetersiz mi diye tartışmaya artık gerek yok. En azından bütün kriterlere puan verilmeli, oluşan puanlar dikkate alınarak yerel yerleştirme yapılmalıdır.

Gençlerimizin akademik olarak meslek tercihlerine bakılınca sınava esas yerleştirme oranının da %30-35’lerde olması gerektiği görülmektedir. Bu oran %10’larda tutulması ki Trabzon’da açıklanan okulların bazılarına yeterince tercihte yapılmayacağını düşününce oranın %6’larda kalacağı aşikardır. Trabzon’da köklü ve başarılı başta Kanuni Anadolu Lisesi olmak üzere, Tevfik Serdar Anadolu Lisesi, Yıldızlı Anadolu Lisesi, Akçaabat Anadolu Lisesi, Araklı Mehmet Akif Anadolu Lisesi hatta Yomra Anadolu Lisesi bile bu listede yer bulmalıydı. Bu işin telafisi yoktur, sonuçlar açıklanmadan olması gereken okullarında bulunduğu yeni bir okul liste ile yeni bir tercih takvimi yayınlayarak düzeltilebilir.

Hazırlanmış kılavuza göre yapılacak yerleştirme hem sınavla alan okulların azlığı hem de yerel yerleştirme kriterlerinin puanlandırılmamış olması mutsuz aileleri hayalleri kırılmış gençleri ortaya çıkaracaktır. Çare olarak maddi imkanı olanlar için özel okullar görünmektedir. Devletimiz Milli Eğitim Bakanlığının milliliğini unutmamalıdır.

Hedefimiz kaynaklarımızı başta da insan kaynaklarımızı doğru kullanmaktır. Yapacağımız her husus milletimiz için değerli olan gençlerimizi kazanmak noktasında olmalıdır. Eğitim sorunlarımız bilimsellikten ayrılmadan ortak akıl üretince düzelecektir.