* Vatan Cephesi – Güçler Birliği Cephesi (Milli Muhalefet Cephesi)

* Sağcı – Solcu

* Laik – Dindar

* Muhafazakar – Liberal

* Milli Cephe – Sosyal Demokrat Cephe

* ........

* ........

* Ve süreç içerisinde siyasete alet edilerek,

* Türk – Kürt ve Alevi – Sunni cepheleri

Türkiye’de siyaset yıllardan beri bu cepheleşme kültürü üzerinden yürütüldü. Ve neyazık ki şimdi girilen seçim sürecinde de cepheleştirme dili hala etkili.

Tarih göstermiştir ki, cepheleşme:

* Genişletmiyor – Daraltıyor.

* Yumuşatmıyor – Keskinleştiriyor.

* Komşulaştırmıyor – Ötekileştiriyor.

Oysa bizim gidecek başka bir yerimiz, birbirimizden başka bakacak bir yüzümüz yok. Biz birbirimizle Türkiye olmuşuz ve ancak birbirimizle daha mutlu Türkiye olabiliriz.

Trabzon sokaklarından dönen meşhur bir söz vardır; “ At üstüne çayı geliyrım “

Cepheleşme olgusu korkarım ki bu ve benzeri kadim dostluk izlerini olumsuz etkileyecektir. Aman Dikkat...!

***

Milletvekili aday adayları sahne almaya başladı. Yerel gazetelerde aday adaylarının boy boy portreleri ve etkileyici sloganları yayımlanıyor. Biliyoruz ki süreç böyle işliyor. Bir müddet sonraysa; caddeler ve sokaklar, aday ve parti çıkartmalarıyla dolup taşacak. Ve mitingler sahne alacak, her miting ardından yığınlarca atık bırakacak. Yapılan harcamalar ve yaşatılacak çevre kirliliği hep Türkiye’den gidecek. Harcamaların en aza ineceği ve çevre kirliliğinin yaşanmayacağı bir propaganda süreci, Türkiye için lüks mü olur acaba?

Adayların belirlenmesinde delegelerin hatta mümkünse seçmenin etkili olacağı bir yöntem uygulansa çok daha demokratik bir belirleme olmaz mı? Ve adaylardan belli bir ekonomik güce sahip olmak gibi adil olmayan bir ölçüt aranmazsa, niteliksiz adaylar mı öne çıkar?

***

“Benim oyumla - çobanın oyu” tartışması öyle sanıyorum ki bu süreçte de yine gündemde olacak. Hiç şüphe yok ki her oy kutsal ve he oy artık daha bilinçli. Ve ayrıca nice bilinçli çobanlar ve nice bilinçsiz Nişantaşlı’lar var.

Demokrasi, her seçmenin düzeyinin gelişmesini, her seçmen de demokratik gelişimeyi önemser.

Her seçmenin biliçli ve her seçilenin daha fedakâr olacağı Türkiye, şüphesiz daha güçlü Türkiye olacaktır.