Trabzon’un trafiği her yaz aylarında adeta kangrene dönüyor.

Şehrimizin idarecileri ise her yıl hep aynı nakaratı tekrarlıyorlar. Yetkililer, ‘Gerekli düzenlemeleri yapacağız, kavşakları yapacağız, ufak dokunuşlarla trafik akacak’ şeklinde söylemlerde bulunuyorlar.

Ama gelinen noktada ise hep aynı yerde saymaya devam ediyoruz.

Ortada bir icraat yok.

Kaşüstü’nde yapılan dalçık çalışması haricinde tabii. Bu dalçıkın tamamlanması da elde olmayan sebeplerden söz verilen tarihte tamamlanamadı.

Neyse ki orada ekipler gece gündüz çalışmalarını sürdürüyorlar. İnşallah kısa sürede tamamlanır da orada özellikle akşam saatlerinde upuzun araç kuyrukları oluşmaz.

Her gün Kaşüstü’nden geçtiğim için biliyorum. Bazen Ramada Otel’in olduğu yerden Yomra’nın girişine kadar trafik felç oluyor. Çok uzun dakikalarca insanlar yollarda perişan oluyor. Bir de özellikle akşam saatlerinde Arsin’in çıkışından ta Kaşüstü’ne kadar aynı araç kuyrukları oluşuyor. İnsanlar yollarda perişan oluyor.

Gündüz saatlerinde insanlar işine veya hastaneye gecikirken akşam saatlerinde de evlerine geç kalıyorlar.Bu sıkışan trafik yüzünden belediye otobüsleri duraklara zamanında gelemiyor. Kimi seferler iptal oluyor.

Vatandaşta duraklarda isyan ediyor. Tabii kimisi de belediye otobüs şoförlerine çatıyor. Ama bilmiyorlar ki burada şoförlerin bir kabahati yok. Onlar bu konuda en masum olanları.

Trafik rezil bir durumdaysa bunun kabahatlisi şoförlerimiz mi? Elbette değil.

Burada kabahatli olan varsa onlarda yıllardan beri bu ulaşım sorununu çözemeyen idarecilerdir.

Her geçen yıl da şehrimizin kanayan yarası haline gelen bu ulaşım sorunu da daha da kötüye gidiyor. İdareciler ise hala insanlara sabırlı olmalarını söylüyorlar. Ama ortada ise net bir çalışma yok.

Tüm kavşaklarda düzenleme yapılacağı söyleniyordu. Çömlekçi’de, Değirmendere’de, şehrin batı tarafında. Ama gelinen noktada ortada fol da yok yumurta da.

Söylenenler hep söylem olarak kaldı.

Şehrimize yaz aylarında gelen turist sayısı belli. Nüfusun iki üç katına çıkacağı herkesin malumudur. Araç sayısı da artıyor. Bunların herkes farkında. Ama trafiği rahatlatmak adına gereken neden yapılmaz? Şehrin tüm dinamikleri bir araya gelip iş işten geçmeden bir an önce neden gerekli çalışmaları yapmazlar?

Böyle giderse her yıl yaz aylarında şehrimize gelen turistler de bir kez daha düşünecekler.

Şehrimize gelme tekrar gelme noktasında

Bir de turistler gittikleri ülkelerde ‘Trabzon çok güzel bir şehir ancak ulaşımı perişan’ yarım saatte gidebileceğimiz yere bir buçuk saatte gidiyoruz’ deyip ülkelerindeki vatandaşlarına şehrimizi kötü reklam ederlerse halimiz nice olur?

Şimdi bazı yetkililerimiz şunu da diyebilirler; ‘Her yıl şehrimize gelen turist sayısı artıyor. Siz neden bahsediyorsunuz’ diye.

Evet şuandaki rakamlara baktığımızda turist sayısı artıyor gibi görünüyor.

Ama bu rakam her yıl artacağı anlamına gelmiyor. Unutulmamalı ki özellikle Bursa’y ve farklı birkaç şehre de turistler yıllarca akın ediyorlardı. Ancak esnafa gerekli uyarılar yapılmadığı için ve sorunlar ivedilikle çözülmediğinden bu turist sayısı hızla dibe vurmuştu.

Bu yüzden Trabzon’umuzda da aynı akıbetin yaşanmaması için bir an önce şehrin ana sorunları çözülmeli. Özellikle trafik rahatlatılmalı. Söylenen çalışmalara bir an önce başlanılmalı.

Özellikle şehrimizin marka değerini rahatlatacak olan hafif raylı sistem projesine artık ivedilikle başlanmalı. Bu proje trafiğe merhem olacağı gibi turizme de büyük katkı verecek.