Cumhuriyet’in ilânının 96. yıldönümü yurdun her tarafında coşkuyla kutlandı. Devletimizin gücünün ve milletimizin beraberliğinin göstergesi Cumhuriyet’tir. Türk milleti için Cumhuriyet Bayramı, milli birlik ve beraberliğin, toplumsal dayanışmanın üst düzeye çıktığı günlerden birisidir.

Cumhuriyet her geçen yıl bir yaş daha büyürken milletimizin ona duyduğu sevgi ve bağlılık da aynı şekilde artmakta ve katlanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin bekâsının göstergesi olan bu duygu selinin millî bilinç sahibi genç nesillerdeki yansıması da ülkenin geleceği adına herkesi umutlandırmaktadır.

Gençliğin nitelikli kısmının tarihine ve kültürüne ilgisi, Türk ülküsü yolunda olması beraberinde Cumhuriyet’in altında yatan ruhu da anlamasına imkân vermektedir. Cumhuriyet zor şartlar altında mücadeleyle ve kanla kurulmuştur. Başta Mustafa Kemâl Paşa olmak üzere Millî Mücadele’nin komutanları bu çetin mücadelenin, bu fedakârca dökülen kanların Cumhuriyet’in güçlü temeller üzerine inşa edilmesini sağlayacağını biliyorlardı. Nitekim Osmanlı’nın son direnişinin ifadesi olan Çanakkale ruhu Türk’ün dirilişi Millî Mücadele’yi doğurmuş, Millî Mücadele ruhu da Cumhuriyet’i ortaya çıkarmıştır. Zamanın akışkanlığı içerisinde Türk milleti istiklâlini ve istikbâlini bu ruhla beslemiş ve tarihini de böyle yazmıştır. İşte bu nedenle Cumhuriyet’in asıl sahibi olan millet onu bağrına basmakta ve sahiplenmekte tereddüt göstermemiştir. Atatürk bu yüzden Cumhuriyet’i genç nesillere emanet etmiş ve onu koruyup yükseltmelerini istemiş, bunu başarmak için de muhtaç oldukları kudretin damarlarındaki asil kanda olduğunu vurgulamıştır.

Bu manevî kuvvetin bilinciyle hareket eden genç kitlelerden birini de KTÜ Târih Kulübü oluşturmaktadır. KTÜ’nün önde gelen kulüplerinden olup, yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren Târih Kulübü 29 Ekim’de KTÜ Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlediği ve yoğun katılıma sahne olan konferansıyla bir kez daha takdir topladı. Konferansa katılanlara kurucu iradenin önde gelen isimlerinden Kazım Karabekir Paşa’nın kızı Timsal Hanımefendi’nin ağzından Cumhuriyet’in kuruluş felsefesini dinleme fırsatı verdiler. Akademisyenler, öğrenciler ve şehirden gelip salonu dolduranlar ellerindeki Türk bayraklarıyla Onuncu Yıl Marşı’na coşkuyla eşlik etti. Timsal Hanımefendi’nin Millî Mücadele dönemini ve Cumhuriyet’in kuruluşunu etkileyici ve duygusal şekilde anlatması sözlerinin alkışlarla sık sık kesilmesine neden oldu. Sonuçta konferansa gelenler Cumhuriyet’i kendilerine armağan edenlere şükran duygusuyla ve millî gururla tebessüm ederek salondan ayrıldılar. Bu vesileyle Cumhuriyet ruhunu taşıyan ve aşılayan KTÜ Târih Kulübü’ne ve etkinliğin düzenlenmesine katkı sunan herkese teşekkür ederiz.

Bugüne kadarki süreçte vatan, millet ve bayrak uğruna gözünü kırpmadan hayatını veren bütün şehitlerimizi minnetle anıyoruz. Şehitler kanı üzerine kurulan ve yükselen Cumhuriyet’in ilelebet payidar kalacağını bir kez daha güçlü şekilde haykırıyoruz.