Derin ruhsal çöküntü gösteren sporcular, depresyon tarifine girerler.

Bu tip sporcuların yerel görüntülerinde çöküntü görülür.Bu çöküntü neticesinde, bedensel yakınmalar, klasik hastalık tablolarına pek uymazlar.Sporcular, elit sporcular, yani hazır sporcular, bedensel ağrı ve rahatsızlıklarda, mide sancılarından, bağırsak bozukluklarından, baş, sırt, bel ve kalp ağrılarından şikayet ettiklerini bizler çok iyi bilmekteyiz.

Bu tip şikayeti olan sporcular doktora götürüldüğünde açıklanacak bir bulgu hekim tarafından elde edilemez.Sporcular açıklayamadıkları, sıkıntı ve korkularından bahsederler.Buradaki yakınmalar, yaklaşan yarışmanın meydana getirdiği kazanma kaybetme korku ve heyecan nedeniyle olabilir.

Sporcu iyi bir yarışma çıkarıp çıkaramayacağı, yukarıda da belirttiğim gibi, yarışmayı kaybedebileceğini, ve bu durumda dışlanacağı kaygı ve korkusu nore- vegetatif dengeyi bozarak bu yakınmalara neden olur.

Bilgili bilimsel çalışma yapabilen teknik direktörler, böyle durumlarda, kaygı ve kuşku kaynağını iyi tespit etmelidirler.Gerektiğinde bir uzman doktora yada psikoloğa başvurmak akıllıca bir yoldur.Böyle durumlarda büyük ihtimalle başlamış olan bir sür-antrenman hali, kansızlık gibi organik rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir.Bu nedenle elit sporcuların ( hazır sporcular) önce bir doktor kontrolünden geçirilerek organik bir hastalıkları olup olmadıkları araştırılır.

Bizde bilmekteyiz ki, böyle depresyonlu, sorunlu sporcular, derin bir üzüntü hali gösterirler. Bu sporcular, başarısızlık ve yenilgi halinde diğer sporculardan daha fazla tepki gösterir ve daha fazla üzüldüklerini bilmekteyiz.

Yukarıda da belirttiğim gibi, bilgili, eğitimli ve bilimselliği ile ön plana çıkan teknik direktörler, böyle bir tablo çizen sporculara daha az yük ve sorumluluk verilmelidir ve dolayısıyla , üzüntülerini azaltacak, sporda kazanma yada kaybetmenin doğal olduğunu kabul ettirecek moral motivasyon konuşmaları yapmalıdırlar.

Ancak bu tarz konuşmalar neticesinde fazla bir yarar beklemek aşırı iyimserlik olur.Yapılacak olan en doğru hareket sporcuları doktorlar tarafından tedavi ettirilmesidir.Bu tip sporcular güvensiz, herkese, hatta takım arkadaşlarına da kuşku ile bakan tipler olduklarını biliyoruz.

Öyle hareketler ve davranışlar yaparlar ki, takım arkadaşlarının da morallerini zaman zaman bozarlar.Bu tip sporcular genellikle yalnız yaşamayı yeğlerler. Onların genelde dostları yoktur.Takım içinde bile kendilerini yalnız hissederler.Onlara teknik direktörler diğer sporculardan daha fazla alaka göstermesi, sporun ötesinde onları topluma kazandırma açısından ilgi alaka göstermek çok önemlidir.