RÖPORTAJ: SÖNMEZ ÇAK - Yavuz Metal, otuz yılı aşkın üretim sürecinde bölgede ve Türkiye’de emek ve tecrübelerin ortak kazanımları sonucu 14.000 m2 açık, 9.000 m2 kapalı modern tesislerinde üretimini sürdürmektedir. 2012 yılında sektördeki yarım asırlık tecrübesi ile Cem Markası’nı bünyesine katan firma, hedeflerine yenilerini ekleyerek şehir ve ülkenin Dünya’ya açılan kapısı olma yolunda ciddi adımlarla yürümektedir. Ölçüm sistemleri konusunda Dünya standartlarında üretim gerçekleştiren Yavuz Metal, kalite belgeleri ve çevre duyarlılığı ile ilgili yetkili kuruluşlardan alınan kalite formlarını gururla taşımaktadır. Şirketin kuruluşunda ve bugününde emeği olanlarla Yavuz Metal’i konuştuk.

İbrahim Keskin: (Kurucu müdür):
Yavuz Metal A.Ş. 1989’da çok amatörce kurulmuş bir işletmedir. Ortaklardan biri ben diğeri Yahya Keskin’di. Akçaabat – Düzköy yolu üzerinde kurulmuştur. Yahya Bey sanayii ile çok alakalı biri olup uzun yıllar İstanbul’da özel sektörde uzun yıllar çalışmıştır. Bugün Keskin Kimyas diye bilinen uluslar arası ihracat yapan bir işletmenin de sahibidir. Bize Trabzon’da yatırımda bulunma teklifinde bulundu. Bu teklifini uygun bulduk. Önce yıllarca emaye üretim tesisi olarak işletilmiş ama iyi yönetilememiş başarısız olunmuş tesisi biz alıp işletmeye başladık. Sözkonusu emaye tesisini Yahya Bey’in ufak bir yatırımıyla Yavuz Metal Anonim Şirketi olarak Mart 1989’da faaliyete geçirildi. Haziran 1989’dan beri üretim yapmaktayız. O tarihten beri halen bu şirketin bir numaralı ortağıyım.

AMATÖRCE BAŞLADIK AMA…
O tarihlerde emaye boru, soba üretimi yapan bir tesisti. Faaliyete geçtiğimizden bir yıl sonunda ciddi anlamda üretim yaptık. Ardından 1990 yılı sonuna kadar satmayı planladığımız bütün ürünü aynı Mayıs’ın da pazarlamıştık. Ancak 20 Haziran gecesi Akçaabat’ta meydana gelen sel felaketinde tesisimiz çok büyük zarar görmüştü. İşyerimizdeki hammaddeler, 15 bin borumuz sele kapılıp gitmişti. 1995’te tesisimizi Arsin OSB’ye taşıdık. Ancak şunu ifade edeyim Yavuz Metal olarak emaye sektöründe çok büyük bir mesafe alamadık. Cem Su Sayaçları diye bir markayı satın aldık. Üretime geçtik. Zamanla emaye üretimine son verip tamamen su sayacı üretimine geçtik. Su sayacı üretimine geçtikten sonra fabrikamızın fiziki yapısında değişikliğe gidip binamızı büyüttük.  Üretim arttırıldı. Yeni tesis kurulup makine ilavesi yapıldı. Yani amatör ruhla faaliyete geçirdiğimiz Yavuz Metal profesyonel hamlelerle şimdilerde dünya çapında bir marka haline ulaşma yolunda hızlı adımlarla ilerlemektedir.

Emre Keskin (Genel Müdür):
1984 İstanbul Şişli doğumluyum. ADB Alabama’da bulunan University Of North’da beş yıllık eğitim ve öğretim görerek İşletme Bölümünden mezun oldum. Türkiye’ye dönüşte Keskin Kimya’da 2009 – 2012 yılları arasında Satış Görevlisi olarak çalıştım. Sonrasında da Cem Su Sayaçları Firmasının Genel Müdürlüğü görevine başladım. Fabrikamız 14 bin 500 m2 açık alan üzerine 9 bin m2 kapalı alanda faaliyetlerinmizi sürdürüyoruz. Haziran. 2012 yılında Cem Su Sayaçları İşletmesini devraldık. 2 ay İstanbul’daki kendi işyerimizde çalıştıktan sonra 40–45 tır dolusu materyali Trabzon’a taşıyarak burada üretime başladık. Fabrikamızda su sayacı üretimi yapıyoruz. 120 çeşit sayaç üretiyoruz. Şu an yaklaşık 130 kişi işgörenimizdir. 25 tanesi beya yaka diye tabir ettiğimiz mühendis ve teknisyenlerden oluşmaktadır.

Fabrikanın ekonomik çalışmaları ve hedefleri hakkında neler söylersiniz?
Fabrikamızı satın aldığımızda marka değeri ortadaydı. Son yıllarda çok aşağı seviyeye düşmüştü. Düşüncemiz bu sayacını üretip kalitesini arttırabilir miyiz olmuştu. Bunları başardıktan sonra İstanbul, Ankara, İzmir’den teklifler almaya başladık. Bunu başardık. Tüm belediyelere mal satıyoruz özel sektörün aradığı firmayız. 5 yıllık firme olmamıza rağmen ülkede iş bitirmede en iyi firma burasıdır. Otomatik su sayacı ve ısı sayacı üretimine başladık. Hedeflerimizden biri de ihracattı. Onu da başardık. Nasip olursa firmamızı dünya markası haline getirmeyi amaçlıyoruz.

Yavuz Metal’in bölgemiz ve ülkemiz genelindeki rekabeti durumunu nedir?
Önce Türkiye’de A’dan Z’ye su sayacı üreten iki tesis vardır. Biri İzmir’de diğeri biziz. Diğerleri montajdır. Şu gerçek dünyada su sayaçları standarttır. Bu anlamda her yıl denetleniyoruz. Avrupa Birliğinden CE belgemizi alıyoruz. Her seferinde bizden bir kere mal alan sonrasında bizi methedip her seferinde ürünümüzün kalitesini geliştirdiğimizi ifade ettiler. Önce başkalarından sayaç alanlar sorun yaşıyordu bizden aldıktan sonra bunlar ortadan kalktı. Hemen hemen Türkiye pazarının % 40–45’ine hakimiz. Biz günde üç vardiya çalışıp piyasaya mal üretmeye uğraşıyoruz. Kalifiye elemanlarla çalıştığımızdan ücretlerimizde ona göre oluyor.

Önümüzdeki dönemde piyasaya sunacağınız yeni modeller var mı?
Türkiyede tarımsal su sayaçları alanında büyük açık var. Bunun üzerine çalışıyoruz. DN 50’den DN 100’e kadar üretime ihtiyaç var. Yeni nesil okumalar uzaktan yapılıyor. O sisteme radyo dalgaları ile okuma deniyor. Bu sayaçları üretmeyi amaçlıyoruz şimdilerde AR – GE Çalışmasındayız. TÜBİTAK Projesidir. Bu projeyle önümüzdeki 5 – 10 yıl kadar sonra su sayacı okumak için görevliler insanların kapılarını çalmayacaklar. Ancak şunu ifade edeyim kanunen fatura bırakma zorunluluğu var. Onu da bankalar, GSM operatörleriyle aşılacak.

Fabrikabanın önümüzdeki dönemdeki hedeflerinden bahseder misiniz?
Fabrikamıza yeni şubemizi Kütahya’da açmayı planlıyoruz. Çünkü o bölgede bize ihtiyaç var. Biz aynı zamanda armatür işiyle de uğraştığımızdan orası bu uğraş için daha uygun. Hemen hatırlatayım; armatür alanı musluk ve vana gibi şeylerdir. Kütahya’da üretime çok yakın tarihte başlamayı amaçlıyoruz. Malum İstanbul piyasası o bölgeye çok yakın. İstanbul’dan aldığımız bir malı Trabzon’dan yeniden bu şehre göndermek süre kaybıdır. Ancak Kütahya’da böyle bir durum yok büyük pazara yakınlığı mevcut.

Akif Keskin (Genel Müdür Yardımcısı)
Yavuz Metal Cem Su Sayaçları Fabrikasında Genel Müdür Yardımcılığı ve Satış Operatörüyüm. 2013 yılı Mart Ayı’ndan beri bu görevdeyim. Aile olarak Trabzon’a yatırım yapmak bizi mutlu etmiştir. Burada her geçen gün duvar üstüne tuğla eklemek bizi mutlu ediyor. İnşaalah ülkemizin içinde bulunduğu sıkıntıları geride bırakıp 2018 yılı itibarıyla önümüz açılır biz bunu istiyoruz. Arka arkaya iki darbe girişimi yaşandığından dolayı üretimlerimizin çoğunu da kamu sektörüne sattığımızdan bu bizi olumsuz yönde etkilemiştir. Ama o günler geride kaldı önümüze bakıyoruz. İhracat hedefimiz çok büyük. İmal ettiğimiz tüm su sayaçlarının üzerinde Trabzon yazar bunu dünyanın her yerine yayıp oralarda da bu ismi görmeyi hedefliyoruz. Zaten ülkemizdeki milyonlarca evde Trabzon ismini görmek bizi mutlu ediyor.

TRABZON’DAN DÜNYAYA..
Yıllık 30 – 50 milyon lira arasında satış ciromuz mevcuttur. Şu an itibarıyla 33 büyükşehirin yaklaşık 22 – 23’üne doğrudan hizmet vermişiz. Diğerlerine de ilgili bayiiler aracılığıyla malzemelerimiz gitmiştir. Yani ülkemizdeki 81 ilinde varız. Bundan sonra da yurt içi satışlarımız aynı şekilde devam edecek. Ama hedefimiz; kapasitemizi ve işçilik düzeyimizi arttırarak % 60 – 70 olan kamu satışımızı gerçekleştireceğimiz ihracatlarla %50’ye getirmektir. Yani ihracatımızı arttırmak istiyoruz. Kısacası Trabzon’dan dünyaya mal satmak istiyoruz. Yurt dışına mal satabilmemiz için gerekli altyapı çalışmalarını bitirmemiz 2015 yılının sonunu buldu. Gerekli belgelendirmeleri 2016 yılı ortalarında tamamladık. Yaklaşık 1 – 1,5 senedir ihracatla ilgileniyoruz. Şu ana kadar farklı iki üç ülkede farklı noktaya malzememiz gitti. Her yıl bunun üzerine yeni satışlar ekleyerek faaliyetlerimizi sürdürmektir.

İbrahim Keskin:
GELECEĞE GÜVENİYORUZ

Genel Müdürümüzün açıklamalarından bir kaç sonuç çıkıyor. Bunlardan birisi Yavuz Metal Cem Su Sayaçları Üreticisi olan firmamız Türkiye çapında alanında lider durumdadır. Piyasadaki Pazar payı %40 civarı. Diğer tüm firmaların sattıkları ürünlerin toplamı %60 bu rakamı iyi anlamak gerekir. Diğer firmalardan hiçbiri tek başına %40’a ulaşamıyor. İkincisi bu kadar önemli bir tesisin Trabzon’da kurulmasıdır. Bu memnun edici bir durumdur. Üçüncüsü de Trabzon’daki bir sanayi kuruluşunun ülkemiz ihracatına bir milyonluk katkısı söz konusudur. Trabzon milliyetçisi olarak bu bizi çok memnun etmiştir. 28 yıllık bir müessesenin bu duruma gelişi gurur vericidir. Onur duyuyorum. Dördüncü nokta ise burada 128 işsize iş imkânı sağlanıyor. İşsizliğin çok yüksek olduğu Trabzon’da bu sayı bu tesisin il istihdamına sağladığı katkıyı gözler önüne seriyor. Beşinci nokta ise Yavuz Metal’in bu gurur verici tablosu geleceğe olan güvenimizi arttırıyor.