ABD Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) Daniel Coats tarafından ABD Kongresi'ne sunulan "ABD İstihbarat Topluluğunun Dünya Genelinde Tehditler Değerlendirmesi" raporunda YPG'nin "PKK'nın Suriye'deki milis gücü olduğu" belirtildi.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Coats, Senato İstihbarat Komitesi'ndeki oturumda senatörlere ABD İstihbarat Topluluğunun Dünya Genelinde Tehditler Değerlendirmesi başlıklı raporu sundu.

Raporun Suriye ile ilgili bölümünde "PKK'nın Suriye'deki milis gücü olan YPG, muhtemelen bir tür otonom yapı arayışında olacak ancak Türkiye, Rusya ve İran'ın direnciyle karşılaşacak." ifadelerine yer verildi.

YPG'nin PKK'nın Suriye'deki uzantısı olduğu açık bir şekilde belirtilen raporda, örgütün otonom bir yapı kurma peşinde olduğunun belirtilmesi de dikkati çekti.

CIA de "PKK uzantısı" demişti
Son dönemde ABD'nin terör örgütü PYD/PKK'ya verdiği desteğe ilişkin çarpıcı "itiraflar" ortaya çıkarken ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatının (CIA) internet sayfasında geçen ay sonunda yapılan güncellemede ülke profilleri bölümünde PYD/PKK'nın, "Suriye'deki yabancı kaynaklı terör örgütleri" arasında yer aldığı görülmüştü.

Buna göre, Suriye'deki yabancı terör örgütleri arasında PKK'yı da sayan CIA, Salih Müslim'i de "PKK'nın Suriye kolunun lideri" olarak göstermişti.

Önceki hafta kamuya açık basın brifinginde ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert'in Afrin'deki PYD/PKK unsurlarıyla ilgili konuşurken doğrudan "PKK" ifadesini kullanmasının ardından Dışişleri Bakanlığından yalanlama yapılmaması da dikkati çekmişti.

ABD Dışişleri Bakanı geliyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'u yarın akşam kabul etmesi bekleniyor. ABD'li bakan sonraki gün de mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşecek. Görüşmelerde başlıca gündem maddesi Türkiye'nin Zeytin Dalı Harekâtı ve Afrin ile ABD'li generallerin birlikte poz vermekten çekinmediği Menbiç'teki teröristler olacak.

Ültimatom gibi...
Pazartesi günü Çavuşoğlu, Tillerson'in ziyaretiyle ilgili soruya ültimatom gibi cevap vermişti:
"Bizim ABD'den beklentilerimiz açık ve nettir ve kendileriyle de bu beklentilerimizi paylaştık. Artık biz vaat istemiyoruz. Somut adımlar istiyoruz. Bu ziyarette değerlendireceğiz. Çünkü ilişkilerimiz çok kritik bir noktadadır. Ya ilişkileri düzelteceğiz, ya bu ilişkiler tamamen bozulacak. Başka seçeneği yoktur."

Dün Kuveyt ziyaretinde basının karşısına geçen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ise, Suriye'nin kuzeybatısındaki son gelişmelerden dolayı endişeli olduğunu belirtmişti. Tillerson, Zeytin Dalı Harekâtı için "Suriye'nin doğusunda DAEŞ'i yenmek için verdiğimiz savaştan uzaklaşmalara yol açtı" ifadesini kullanmıştı.

ABD'li bakan, Türkiye'nin güvenlik konusundaki meşru endişelerinin farkında olduklarını söylese de, henüz teröristlere destekten vazgeçecekleri yönünde güçlü bir sinyal vermedi.

Editör: Haber Merkezi